ANNONS

Utmaningarna bakom vinnarboken från Hela Sverige bakar

Processen att skapa en bok baserad på en tv-serie har helt annorlunda förutsättningar än de traditionella – inte ens författaren är på förhand given för förlaget. Shireen Selfelt vann Hela Sverige bakar 2016. Nu ger Bonnier fakta ut hennes kokbok Baka som en stjärna.

Bonnier Fakta har sedan tidigare gjort flera böcker som är förankrade i populära tv-program. På listan finns utöver Hela Sverige bakar Sveriges yngsta mästerkock, Halv åtta hos mig och Sveriges mästerkock.

– Det är alltid roligt men ett litet annorlunda tillvägagångssätt än när vi gör vanliga böcker. Tiden är ofta mycket mer begränsad och vi väljer ju inte författare utan det är ju den som vinner som blir den författare vi arbetar med, berättar Alexandra Lidén, förläggare på Bonnier Fakta.

– Vi har möten med vinnaren på anonym plats och innan programmet börjar sändas så att ingen ska känna igen och kunna förstå vem vinnaren är, sedan tar vi mycket av arbetet via telefon och mejl. Vinnaren skickar in sina texter och recept som vi receptgranskar, bakar upp och stylar för fotografering. Sen diskuterar vi stil och känsla, gör formgivning och väljer typografi så att boken får ett uttryck som speglar vinnarens vision och önskan.

ANNONS

Det något pressade tillvägagångssättet har dock ingen negativ effekt på hur det går för boken när den väl är ute i handeln. Enligt Alexandra arbetar kändisfaktorn i denna sortens böcker starkt för att försäljningen alltid går väldigt bra.

– Genomslagskraften är mycket stor – igenkänningen är mer direkt av en person från ett tv-program med tittare runt miljonen än av en okänd person, berättar hon.

Shireen själv hoppas att boken ska öppna nya dörrar för fler samarbeten framöver. Efter att ha sökt till Hela Sverige bakar fyra gånger är hon exalterad över boksläppet:

– Det känns superkul och supernervöst samtidigt, berättar hon och fortsätter leendes: Jag har varit inblandad i allt. Jag skulle säga att jag var ganska bestämd av mig angående innehållet i boken – färger, layout, utseende, bilder. Jag var säkert inte alltid så lätt att ha och göra med.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Hennes förhoppning är att alla – gamla som unga – ska bli nyfikna på boken och vilja spendera mer tid bland bunkar och mjölpåsar.

Och trots allt hemlighetsmakeri under produktionen behövde hon inte hålla masken riktigt överallt:

– De närmaste visste så klart om det så då var det ganska skönt att jag hade några jag kunde bolla idéer med, säger hon.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL