Senegal i fokus när Coura Mbayes kokboksdröm slår in

Coura Mbaye vann tävlingen Kokboksdrömmen som Bonnier Fakta anordnat efter en idé av kocken Zeina Mourtada. Bild: Bonnier Fakta

Tävlingen Kokboksdrömmen fick många deltagare och vinnare blev Coura Mbaye. I juni släpps hennes kokbok med smaker, bilder och texter från Senegal.

Coura Mbayes senegalesiska kokbok kommer ut i juni, ett resultat av att hon vann tävlingen Kokboksdrömmen som Bonnier Fakta anordnat.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Jag såg tävlingen på sociala medier men tänkte inte söka först, jag hade kontakt med ett annat förlag. Men på kvällen den sista ansökningsdagen sökte jag ändå, säger Coura Mbaye.

Bonnier Fakta fick in över 300 bidrag till tävlingen som startade efter en idé av kocken Zeina Mourtada. Hon har under årens lopp kommit i kontakt med så många personer med drömmar om att ge ut en kokbok och ville skapa förutsättningar för dem att nå ut med sina kokboksidéer.

– Det är kul med författare som vill göra mer, som tänker större. Vi välkomnade idén, säger förläggare Mattias Abrahamsson.

Tävlingen innebar att förlaget kom i kontakt med en bredd av kokboksförfattare man inte hade gjort annars och många av deltagarna kom med kokboksvärdiga idéer. Mattias Abrahamsson skulle gärna se att tävlingen återkommer, men kanske inte varje år

– Det är ett nytt sätt att jobba på. Först lansera tävlingen och sedan göra bok och få ut den.

Avgörande för vinsten var den senegalesiska maten i kombination med Coura som person och hennes berättelser. Coura, mat och Senegal hänger ihop och tillsammans med bilder från Senegal ur familjealbumet är tanken en intressant kokbok med mycket att läsa, med mer än bara recept.

– Jag vill visa upp vad jag anser vara en rik matkultur, för att bredda matutbudet. I det västafrikanska köket finns det intressanta grödor, grönsaker, smakkombinationer. Råvaror och smaker som rest tvärs över Atlanten under den transatlantiska slavhandeln. Detta beskrivs väl i Jessica B Harris bok High on the Hog: a culinary journey from Africa to America.  Mattraditioner och råvaror som fick fäste i Amerika, som black eyed peas, okra, sötpotatis och kassava.

Mat har alltid varit en stor del av Couras liv, hennes mamma lagade mycket mat som hon gärna bjöd på.

– När jag befann mig på en plats i livet där jag behövde återfinna mig hittade jag tröst i matlagning. Jag hade en middagsklubb hemma några år, folk kunde komma hem till mig och käka senegalesisk mat tillsammans med andra främmande. Ett härligt social dining koncept med möten i fokus. Sommaren 2022 testade vi att ha popup restaurang i Stockholm, intresset för det var stort vilket tyder på en stor efterfrågan på maten. 

Nu har Coura hamnat på rätt plats i livet. Hennes planer för framtiden involverar både mat och skrivande.

– Jag har hela mitt liv känt att jag skulle skriva, att jag kommer att skriva något en dag. Kanske blir det fler kokböcker och andra produkter, kanske kan jag ordna middagar på ett annat sätt än innan – event där man får lära sig laga mat. Jag vill inspirera, det är min grej.

Hennes egna matkunskaper kommer från mamma. Som barn var det inte alltid roligt med hennes mammas påtvingade matlagningslektioner, men i vuxen ålder har hon återkommit till maten.

– När jag inte hade jobb frågade jag mig själv vad jag är bra på, vad jag gillar. Och det var självklart att vända mig till maten.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.