Bonnier Fakta ger ut ukrainsk kokbok – skänker vinsten till UNHCR

Kokboksförfattaren Olia Hercules. Foto: Kris Kirkham

Bonnier Fakta ger ut Mamusia – det ukrainska köket av matprofilen Olia Hercules för att uppmärksamma situationen i hennes hemland Ukraina. Vinsten skänks oavkortat till UNHCR.

Den prisbelönta Mamusia gavs ursprungligen ut i Storbritannien 2015 med titeln Mamushka och har blivit en modern kokboksklassiker för östeuropeisk mat. Mamusia innehåller över 100 recept på de bästa rätterna från det ukrainska köket med dess tydliga influenser från bland annat Moldavien, Georgien, Azerbajdzjan och Uzbekistan. Det handlar om recept som alltid har lagats i Olia Hercules familj: borsjtj, vitlöksbrödet pampushky, fyllda pastaknyten, fermenterade grönsaker, aprikos- och körsbärspaj, naturligt kolsyrad svartvinbärsdryck och mycket annat.

Londonbaserade Olia Hercules är författare till fyra kokböcker och arbetar också som kock och matskribent. Hon har varit en viktig talesperson för det ukrainska folket alltsedan Rysslands invasion av Ukraina. Olia Hercules familj lever fortsatt i Ukraina och hon arbetar hårt för att skapa opinion för att samla in pengar för att hjälpa dem som drabbats av kriget. Hon delar med sig av information, samordnar hjälpinsatser och intervjuas dagligen i internationella medier.

”Jag skriver dessa ord på Mors dag, medan min egen mamma befinner sig under belägring i södra Ukraina, och vill dedicera denna reinkarnation av min bok till alla mödrar i Ukraina och i hela världen”, skriver Olia Hercules i bokens nyskrivna förord.

– Mat och kulturen kring mat förenar människor och bygger broar. Vi hoppas att utgivningen av Mamusia i Sverige kan bidra till att uppmärksamma Ukraina och dess folk genom landets rika matkultur. Samtidigt som vi bidrar till det viktiga arbete UNHCR gör på plats genom att skänka vinsten från boken, säger Eva Kruk, förläggare på Bonnier Fakta.

Mamusia släpps den 4 oktober 2022 i översättning av Leo Gefvert.

Mamusia : det ukrainska köket

Mamusia : det ukrainska köket

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-10-04
  • ISBN: 9789178875122
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.