Olika satsar på julkalender i bokform

Kompletera chokladkalendern med en spännande saga. Bokförlaget Olika har under flera år haft idéen om en julkalender i bokform men denna vinter är första gången förlaget omsätter tanken i praktiken. Cecilia Rihs har skrivit årets kalender Uppdrag: Rädda julen – en bok i 24 avsnitt. 

Olika förlag drivs och ägs av Marie Tomicic och Karin Salmson. Föraget startades 2006 av Marie Tomicic och Lovisa Almborg, samtidigt som Karin Salmson startade Vilda förlag som 2009 gick samman med Olika. Förlaget ger ut ca 25 titlar per år för alla unga från läsarkategorin av pekböcker till de som läser litteratur för unga vuxna, men översätter utöver det också en del av sina böcker till minoritetsspråk. Utgivningsdelen är Olikas grundsten men genom att låta verksamheten stå på ytterligare tre ben – butik, utbildning och produktion – tas befintliga kunskaper inom förlaget till vara.

– Olika arbetar utifrån idén om att vi är olika men lika mycket värda och i vår utgivning vill vi utmana stereotyper och ge fler möjligheter, berättar Karin Salmson. Med den kompetens vi har inom områden som normkritik, genus och inkludering så har utbildningsdelen kommit av sig självt. Det är också ett bra sätt att komma ut och förankra det vi gör i många olika verkligheter. Samma sak när det gäller produktion, de kunskaper vi har är något som efterfrågas inom många olika områden.

Ett normkreativt synsätt är avgörande för vilka böcker som ges ut hos Olika. Det innebär att koncentrera sig på det som presenterar olikheter likvärdigt istället för på vad som idag bryter mot en norm.

– Vi väljer böcker som väcker läslust, är spännande eller vackra, får oss att skratta eller känna, säger Karin. Sedan tittar vi också på om historien utmanar förlegade stereotyper och om den gör det på ett självklart sätt, utan att fokusera på det som är normbrytande.

Verksamhetens fyra delar ger en bred plattform för att skapa både relationer och samarbete med så väl läsare som andra aktörer. Inom utbildningsdelen arbetar Olika med allt från skola, till landsting eller lärande företag som Toca Boca och på produktionssidan tar man just nu fram ett uppslag i ett ombordmagsin med SJs sektion Tillsammans i Mälardalen. Även butiken fyller en sammanlänkande funktion mellan kunden och dem själva.

– Att vi har butik är ganska ovanligt bland förlag, men vi ser det som ett bra sätt att ha direktkontakt med våra läsare, berättar Karin. Folk handlar gärna direkt från oss och det känns roligt eftersom det tyder på att vi som förlag har en relation till läsarna. Butiken är som vilken nätbutik som helst, med fördelen att kunderna gärna kan höra av sig för att få tips och råd. Om någon säger ”jag skulle verkligen behöva den här boken till ett kalas på lördag” så gör vi allt för att det ska funka.

Inför december satsar Olika på att ge ut en julkalender i bokform med 24 kapitel att läsa, ett om dagen fram till julafton. Uppdrag: Rädda Julen av Cecilia Rihs riktar sig till barn i åldern ca 6-9 år och är den avslutande och fristående delen i serien Hemliga boken för äventyrare.

– Cecilias böcker i serien Hemliga boken för äventyrare är fantastiskt skrivna, säger Karin. Det är så mycket driv, humor och spänning utan att vara läskigt. Faktum är att hon från början hade skrivit Uppdrag: Rädda julen utan att det var en kalenderbok när vi kom på idén. Så jag frågade om hon inte vill testa att bygga om den till 24 kapitel, och det tyckte hon var jättekul och det blev också väldigt bra. Att bli läst för som barn är otroligt viktigt både för läsutveckling och för ordförrådet, och vi vill gärna uppmuntra till det på det här sättet.

Det är första gången Olika förverkligar idéen om att ge ut en bok i form av en julkalender. Intensiteten i spänningsmomentet att få räkna ner dagarna fram till jul genom läsning hoppas man ska överskugga den korta säljperioden en julkalender har rent försäljningsmässigt.

– Det vore fint om så många som möjligt fick ta del av den här goda boken, säger Karin. Det skulle innebära att det är väldigt många barn som får en rolig bok högläst för sig hela vägen fram till julafton.

Kalendern går att köpa i den egna nätbutiken men också i andra bokhandlar på nätet. Dessutom finns Uppdrag: Rädda julen i många mindre barnboksbutiker runt om i landet. Och det är inte bara julkalenderboken Karin hoppas ska säljas åt kunderna i december. Hårda klappar är något hon önskar att många ska lägga under granen.

– Böcker är fantastiska på så många vis och en härlig underhållning på ett jullov oavsett om det är när du ligger bredvid ett barn och läser tillsammans, eller om barnet själv får kliva in i den värld som boken öppnar, avslutar Karin.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL