Debatt: När ska bokbranschen ta sig an klimatfrågan på allvar?

Marie Tomicic, VD, OLIKA Förlag, Adam Wallin, Head of Climate Dialogue, We Don’t Have Time och Robert Sabelström, grundare och VD, ClimateHero. Pressbilder.

Varför trycks böcker inte konsekvent på återvunnet papper istället för att skövla skog till nytt papper? Den frågan ställer sig Marie Tomicic på Olika Förlag tillsammans med Robert Sabelström och Adam Wallin i en debattartikel.

Bokmässan 2024 kom och gick, i världen är klimatkrisen mer aktuell än någonsin. Ändå lyser en central fråga med sin frånvaro på årets största bokhändelse: varför trycks böcker inte konsekvent på återvunnet papper? Var är marknadsföringen med återvunnet papper, likt det som sker i till exempel klädbranschen, som ett led i den gröna omställningen? 

För två år sedan skrev vi en debattartikel i Aftonbladet där vi uppmanade förlag att på allvar ställa om till en hållbar produktion. Då, liksom nu, är det tyst om förlagens egen produktion på Bokmässan, trots att klimatkrisen är än mer akut. Två år senare är förändring inte bara önskvärd utan nödvändig. Och det är dags för bokbranschen att agera. 

Att förlag fortsätter att producera böcker på nytt papper av skövlad skog är oacceptabelt när det finns alternativ. 2022 presenterade bokbranschen ett gemensamt klimatinitiativ , som helt saknade analys om utsläppen som nytt papper orsakar. Varför är bokbranschen så långsam med att anamma hållbara lösningar, när andra industrier som mode och förpackning ställer om till återvunnet material? Även författare och illustratörer vill att det ska ske en förändring och 2021 gick flera ut i ett upprop för att få förlagen att sluta skövla träd för att trycka deras böcker.

År 2023 såldes det 23 miljoner tryckta böcker i Sverige. Att trycka på nyproducerat papper innebär att ungefär 1 träd huggs ner för varje 70 böcker som trycks, samtidigt som de fossila utsläppen per bok är ungefär 0,2 kg lägre per bok (baserat på OLIKAs resultat) när man trycker på återvunnet papper. Om 100% av bokbranschen ställde om skulle det alltså kunna innebära (0,2 x 23 miljoner/1000 =) 4600 ton lägre fossila klimatutsläpp per år, samt (23 mijoner/ 70) =  328 000 träd som sparas.

OLIKA förlag, tillsammans med samarbetspartners som ClimateHero och We Don’t Have Time, har visat att förändring är möjlig. Genom att helt övergå till återvunnet papper har OLIKA lyckats minska sitt klimatavtryck med cirka 30%, från 0,7 till 0,5 kg koldioxid per bok. Denna förbättring innefattar bara effektivitetsvinster i att återanvända pappersfiber istället för att bruka skog.

Men det handlar förstås om mycket mer än att visa gröna klimatsiffror i rapporter. Om den tryckta boken ska fortsätta leva i symbios med ett mer klimatvänligt samhälle, behöver vi låta fler träd stå kvar som skog och fortsätta fånga in koldioxid år efter år. Det innebär också att de träd som finns kan användas till andra klimatlösningar där det inte finns ett lika tydligt och bra alternativ som i bokbranschen.

Låt Bokmässan bli arenan för förändring

Det är oroande att frågan om hållbar bokproduktion ständigt blir förbisedd. 2022 hade bokmässan ”Klimatkrisen” som ett av sina teman. Tyvärr riktades inte rampljuset åt förlagens håll. I år arrangerades mässan för 40 gången, och vi är många som älskar att besöka den för att fira litteraturen och dess ställning. Men som årets största händelse i bokbranschen, behöver dess arrangörer också hjälpa till att ta tag i branschens framtida utmaningar. Argument om högre kostnader eller att återvunnet papper skulle ha lägre kvalitet håller inte. Konsumenter efterfrågar hållbarhet, och tekniken för att skapa böcker av hög kvalitet med återvunnet papper finns. Vi har nått en brytpunkt där vi inte längre kan fortsätta att hylla boken utan att samtidigt ställa frågan: hur produceras alla dessa böcker?

Som bokförlag, klimataktörer och hållbarhetsförespråkare vet vi att förändring är möjlig. Bokbranschen har en unik möjlighet att leda vägen mot en grönare framtid. På Bokmässan 2024 är det hög tid att alla förlag börjar diskutera sin klimatpåverkan öppet och ärligt. Berätta om hur och var böckerna är producerade, med vilka klimatcertifikat och på vilka papper. Genom att lyfta goda exempel och utmaningar från branschen kan Bokmässan driva utvecklingen framåt och stötta förlag som ligger i framkant.

Vi uppmanar Bokmässans arrangörer att inkludera denna fråga i sina program och skapa en plattform för förlagen att ta en aktiv roll i klimatkampen.

Att trycka böcker på återvunnet papper är inte bara en symbolisk handling, utan ett konkret steg mot en mer hållbar framtid. Tillsammans kan vi skapa en bokbransch som är både litterärt och miljömässigt hållbar.

Undertecknat av:

  • Marie Tomicic, VD, OLIKA Förlag
  • Robert Sabelström, Grundare och VD, ClimateHero
  • Adam Wallin, Head of Climate Dialogue, We Don’t Have Time

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.