Norrlandsförlag efterlyser allmänhetens drömförfattare

Anna Granlund, förläggare och grundare av förlaget North Chapter.

Hur hittar man morgondagens bästsäljare? Förlaget North Chapter testar nya vägar genom en kampanj där allmänheten får nominera sina norrländska önskeförfattare. Den populäraste personen ska förlaget sedan göra sitt bästa för att övertala att skriva och ge ut en bok.

Nominera din drömförfattare och tävla om en läsplatta från Sony eller en helårsprenumeration från Storytel. Så lyder uppmaningen till allmänheten från Norrlandsförlaget North Chapter, som drar igång en kampanj för att hitta nya röster från norra Sverige. North Chapter ger ut böcker som på ett eller annat vis har en anknytning till Norrland, antingen genom att författaren kommer därifrån eller genom att boken utspelar sig där. Precis som förlagets profil så har den här kampanjen ett Norrlandsfokus. Alla författare som nomineras måste ha anknytning till norra Sverige.

northchapter1northchapter2
Som två möjliga kandidater nämner förlaget Sofia Jannok och Staffan Ling, men det är allmänhetens nomineringar som avgör. Anna Granlund, förlagets grundare, säger att hon efter att kampanjen är avslutad kommer att kontakta den kandidat som fått flest nomineringar med förhoppning om att det blir en bok. Hon kommer ”göra allt” för att uppmana vinnaren att skriva en bok, och bistå denne under skriv- och utgivningsprocessen. Om allt går vägen kommer boken ges ut på North Chapter.

 

Vad gör ni om personen som vinner inte nappar på att skriva en bok?
– Jag tror att jag kommer att få tips på flera väldigt starka kandidater i min inkorg, så är det så att någon inte vill så vill förhoppningsvis nästa namn på listan, men det är ju många människors dröm att skriva en bok så jag har goda förhoppningar, säger Anna Granlund.

Kampanjen lanserades idag 3 november på ett tv-sänt näringslivsevent i Umeå, och kommer att pågå till mars 2017. Den vinnande blivande författaren kommer presenteras i samband med Littfest, en litteraturfestival som anordnas i Umeå den 16 till 18 mars. Under kampanjens gång kan vem som helst nominera en person som man skulle vilja läsa en bok av. Förhoppningen är givetvis att få stort gensvar från allmänheten, och för att nå ut med kampanjen kommer North Chapter satsa stort i sociala medier. Anna Granlund kommer också att figurera en del i media och stripa sin ”bokbil” som hon kör runt med på de norrländska vägarna till olika uppdrag och event.

– Så jag hoppas också på word-of-mouth så klart!

Om du fick vara med, vem skulle du själv nominera som din drömförfattare?
– Oj, vad svårt, det finns så många kandidater. De två som frontar kampanjen är ju exempelvis väldigt färgstarka och spännande personer båda två, men jag kan tänka mig många fler. Det skulle också vara roligt om det blev en annan typ av bok, kanske om Brännland Cider, vars grundare Andreas Sundgren Graniti gjort en makalös resa som cidermakare på våra breddgrader. Eller varför inte någon av alla våra populära idrottare från Norr?

Sugen på att delta i kampanjen? Har du en lämplig norrländsk kandidat? Skicka in din nominering på North Chapters Facebooksida eller genom att maila till nominera@northchapter.se.

Fotograf: Matthew Phillips

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL