fbpx

Augustprisnomineringarna tillkännagivna – men på stadsbiblioteket i Helsingborg var allt som vanligt

Klockan 16.30 idag tillkännagavs årets Augustprisnominerade från Kulturhuset Stadsteaterns scen i Stockholm. Tara Moshizi och Daniel Sjölin presenterade de 18 titlarna inför en stor publik under ett event som även direktsändes på augustpriset.se, ett upplägg som var nytt för i år. Men vid en nedslag på stadsbiblioteket i Helsingborg var måndagen precis som vanligt.

Över Helsingborg låg oktobermolnen som ljusgrå bomull vid halv femsnåret på måndagseftermiddagen. Många människor sökte sig in från den råa höstkylan till värmen på stadsbiblioteket som sjöd av liv mellan bokhyllorna. I receptionen ringlade kön lång och vid diskarna runt om i lokalen hjälpte bibliotekarierna besökarna i olika ärenden.

Men just Augustnomineringarna uppmärksammades inte på något särskilt sätt. Personalen har haft en period med mycket att göra på annat håll och i år hade man helt enkelt inte haft tid att styra upp något berättade bibliotikarie Karin Malmström.

ANNONS
bib1
Karin Malmström, bibliotikarie kollar in direktsändningen från Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

På Rosengårdens bibliotek, som är en av Helsingborgsområdets filialer, arbetade bibliotikarie Birgitta Svensson eftermiddagspasset. Hon är engagerad i den särskilda förmedlingsgruppen Läs som tipsar Helsingborgarna om läsvärda böcker. Birgitta tyckte att nomineringen var spännande.

– Det är självklart något jag lägger märke till och det är alltid roligt att höra vilka som blir utvalda, sa Birgitta när jag ringde upp henne från stadsbibliotekets café. Utöver mitt jobb som bibliotikarie arbetar jag med en grupp som håller i Boktips Live i Helsingborg. Vi är tre stycken som täcker upp alla områdesbiblioteken. Första gången var i våras och i mitten av november kommer vi att köra igång igen. Där är det mycket möjligt att vi kommer ta hjälp av Augustnomineringarna när vi väljer vilka böcker vi ska prata om.

Nomineringarna är annars inget som i allmänhet styr bibliotekens inköp enligt Birgitta och att ha alla 18 titlarna hemma är inget man strävar efter.

– Det är främst vinnarna som uppmärksammas på biblioteken och som vi ser en ökad efterfrågan från låntagarna hos, berättade hon. Men det är klart, folk suger åt sig av boktips de hör om i media och det kan så klart hända att ett bibliotek har alla 18 böckerna hemma.

Däremot är nomineringslistan något Birgitta och de andra två i Läsgruppen kan tänka sig att ha som ett av sina underlag inför höstens boktips.

– Det är definitivt något vi skulle kunna utveckla, sa Birgitta.

bib2
Lotta Ohlsson arbetar på avdelningen för digital kommunikation på stadsbiblioteket och hade fullt upp med sina vanliga arbetsuppgifter under eftermiddagen.

Kanske kommer man att uppmärksamma Augustpriset från bibliotekets håll när vinnarna står korade. Augustnomineringarna lämnade dock inga avtryck i höstdunklet där idag. Men samtidigt som vardagslunken pågick söder över tillkännagavs de nominerade en efter en i Stockholm.


LÄS ÄVEN: Augustpriset 2016 – här är alla nominerade och juryns motiveringar


När ceremonin var slut vid 18-tiden stod följande lista över författare och titlar klar:

Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok

Aftonland, Therese Bohman, Norstedts

Djupa kärlek ingen, Ann Jäderlund, Albert Bonniers Förlag

Välkommen till Amerika, Linda Boström Knausgård, Modernista

En dramatikers dagbok 20132015, Lars Norén, Albert Bonniers Förlag

Eländet, Andrzej Tichý, Albert Bonniers Förlag

De polyglotta älskarna, Lina Wolff, Albert Bonniers Förlag

 

Nominerade till Årets svenska fackbok

Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution,Nina Burton, Albert Bonniers Förlag

Arktis. Liv i en värld av is och snö, Felix Heintzenberg & Ole Jørgen Liodden, Bio & Fokus Förlag

Glömskans bibliotek. En essä om demens, vansinne och litteratur, Ulf Karl Olov Nilsson, Norstedts

Skotten i Köpenhamn. Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser, Niklas Orrenius, Albert Bonniers Förlag

Fattigfällan, Charlotta von Zweigbergk, Ordfront förlag

1947,Elisabeth Åsbrink, Natur & Kultur

 

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

Idag vet jag inte vem jag är, Ida Sundin Asp, Urax

Ormbunkslandet, Elin Bengtsson, Natur & Kultur

Tio över ett, Ann-Helén Laestadius, Rabén & Sjögren

Oj, en polis, Eva Lindström, Alfabeta Bokförlag

Djur som ingen sett utom vi, Ulf Stark & Linda Bondestam, Berghs Förlag

Åka buss, Henrik Wallnäs & Matilda Ruta, Natur & Kultur

LÄS ÄVEN: Augustpriset 2016 – här är alla nominerade och juryns motiveringar❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny