fbpx

Bokfabriken på tillväxt – utökar med barn- och ungdomsböcker

Malmöbaserade Bokfabriken har stark medvind och förlaget växer på flera fronter. Den goda ekonomin ger dem delikata valmöjligheter och på barn – och ungdomssidan satsar Bokfabriken nu bl a med succéserien Warriors.

Det går bra för Bokfabriken som är ett av de yngre förlagen i Sverige. Förlaget föddes 2012 och bara två år senare tog det ett jättekliv och ökade omsättningen till 12,6 miljoner kronor vilket motsvarar 44 procent, på bara ett år. Framgångarna har gett möjlighet för förlaget att anställa ytterligare fyra medarbetare och nu utökar man också sin utgivning. Redan från början satsade Bokfabriken brett inom underhållningslitteraturen och ger idag ut allt från rockbiografier och fackböcker till thrillers och romaner. I den pågående tillväxtspiralen låter nu Bokfabriken målgruppen på barn- och ungdomssidan följa med i det expansiva flödet.

– Planen är att successivt öka Bokfabrikens utgivning för barn och ungdomar – både genom att öka antalet utgivna titlar och genom att rikta oss mot fler åldersgrupper. Vi har en lyxig sits där vi inte är pressade att öka utgivningen för sakens egen skull, utan kan göra det med böcker som vi verkligen gillar. Ambitionen är att hitta titlar och författarskap med potential att nå många läsare. Det blir både översatta titlar och svenska upphovsmän, säger Erik Johansson, förlagschef på Bokfabriken.

ANNONS

Han spår att de fyra nyanställningarna kommer att innebära förändringar som ger förlagets satsningar goda förutsättningar.

– Med större resurser i förlaget kan jag koncentrera mig fullt ut på förläggandet, säger Erik. Målet är så klart att upptäcka nästa stora författartalang och hitta nya spännande projekt.

Lasse Brahmer, vd på Bokfabriken håller med och inflikar:

– Vi är inte rädda för att vara kommersiella och det är helt klart en av våra styrkor. Vi satsar på titlar som vi verkligen tror att folk vill läsa

Inför hösten kommer både spökhistorien Sagolunden som är skriven av Sofia Bergting och illustrerad av Peter Bergting samt de tre första delarna i succéserien Warriors.
Fantasyserien Warriors har getts ut av HarperCollins och är skriven under pseudonymen Erin Hunter. Bakom det fiktiva namnet står Kate Cary, Cherith Baldry, Tui Sutherland och Victoria Holmes. De första böckerna publicerades 2003 – 2004 på engelska och idag finns sex stycken serier i Warriorsvärlden.
Bokfabriken kommer  att ge ut de tre första böckerna under hösten och i premiärtryckningen låg på 4000 exemplar. Men allt tyder på att det ganska snart kommer att behövas ytterligare ett tryck enligt Erik Johansson. Det är han och kollegan Mattias som sett till att Bokfabriken blir utgivande förlag av Warriors i Sverige.

– Som så ofta när det gäller förläggeri kom det plötsligt impulser från ett par olika håll, berättar Erik. Jag kände till serien sedan tidigare och gillade de nya omslagen, samtidigt fick kollegan Mattias upp ögonen för böckerna via den danska översättningen. Vi kikade lite närmare på de första titlarna och tyckte att de kändes kanon.

Till att börja med kommer böckerna släppas i kartonageutgåva samt e- och ljudbok. Men det finns redan nu planer på pocketutgåvor när man kommit en bit in i serien.

I ert nyhetsbrev poängterar ni fördelningen av både kvinnliga och manliga hjältar i böckerna – är jämställdhet en faktor som är viktig för er att ta hänsyn till när ni väljer vilka böcker ni vill ge ut?

– Ja, det är en given faktor bland många andra, säger Erik. Det är inget överordnat motiv för oss, utan snarare en självklarhet när man letar efter böcker som är moderna, spännande och relevanta för sina läsare.

De nyförvärv som plockats in i förlaget är personer med kompetens inom kommunikation, marknadsföring, projektledning och rollen som redaktör. Dessutom har Bokfabriken fått en ny agent.

– Med nya talanger i huset kan vi satsa mer på våra författare samtidigt som vi lägger ännu mer krut på marknadsföring och försäljning, säger Lasse Brahme.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny