Berättarministeriet skapar lästillfällen för barn i ny app

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Genom Läs Upp-appen hoppas Berättarministeriet kunna väcka barns intresse för att läsa böcker i det digitala skärmsamhället.

– Vårt mål är att kunna använda den digitala utvecklingens möjligheter för att stötta skolundervisningen på ett kreativt sätt, säger Reza Saleh som är Berättarministeriets driftansvarige.


ANNONS


Berättarministeriet arbetar för barns läs- och skrivkunskaper i socioekonomiskt utsatta områden och för ungefär ett halvår sen kom idén med att digitalisera flera av programmen de använder sig av.

– Ska man kunna vara en aktiv del av samhället idag krävs det digital kompetens, säger Reza. Förr räckte det att kunna läsa och skriva men det har förändrats. Vi vill att barnen ska ägna tid åt svenska språket oavsett kanal.

Som ett verktyg i ett av programmen utvecklade man därför appen Läs Upp. Den är tänkt att skapa ett tillfälle för läsning i något barn gör mer eller mindre dagligen. När eleven startar sin surfplatta kommer han eller hon in på en egendesignad profilsida. Det är som ett litet bibliotek där eleven själv bestämmer färg, kan fylla i sitt namn och välja på olika böcker som är anpassade efter elevens ålder. Genom att passera det virtuella bokrummet blir eleven påmind om att hen kan läsa en stund innan hen går vidare in på plattan. Men det är inget måste, man kan komma vidare utan att läsa om man inte känner för det en dag.

– Det får inte bli ett tråkigt tvång, poängterar Reza, man väljer själv om man vill läsa och hur långt man vill läsa. Det är viktigt att upplevelsen med Läs-Upp-appen är lustfylld.

ANNONS

Syftet är att appen ska vara ett stöd för lärare i undervisningen och skapa en spännande kontakt med den digitala tekniken för eleverna genom sin interaktiva funktion.

– Det talas mycket om nackdelar med det digitala och hur det utarmar barns läs- och skrivinlärning, säger Reza. Men det handlar egentligen inte alls om teknikens vara eller inte utan om hur man använder den. Är den en del av lärprocessen istället för att vara något distraherande verkar den positivt och främjar läsningen och det är dit vi vill nå.

Bonnier Carlsen, Natur och Kultur samt Egmont Publishing är förlagen som bidragit med de böcker barnen kan välja mellan inne i appen. Bland författarna finns Katarina Taikon, Martin Widmark, Johan Unege samt Sören Ohlsson och Anders Jacobsson.

– Eftersom Berättarministeriet arbetar i områden med hög arbetslöshet vet vi att många av barnen som bor där inte kommer få möjligheten att resa bort under sommarlovet, säger Reza och fortsätter: Ofta är biblioteket det enda öppna stället som är gratis för dem att gå till under lovet. Många av böckerna i Läs Upp ingår i en serie och vi hoppas att de barn som använder appen ska bli inspirerade till sommarläsning.

Tre klasser har fått prova appen och responsen har varit otroligt positiv både hos lärare och elever.

– En stor succé, ler Reza. Låsfunktionen är bara aktiverad en gång per dag men många av eleverna som testat skulle vilja få låsa upp sin platta med en stunds läsning oftare än så.

Hela Berättarministeriets verksamhet är gratis och efter provperioden har nu appen släppts för 5000 gratis nedladdningar.


ANNONS


– Efter de 5 000 nedladdningarna så kommer vi utvärdera programmet inklusive appen i sin helhet, säger Reza. Lärarnas feedback och utvärdering är ovärderlig för vårt arbete med att kunna utveckla kreativa program som verkar språkutvecklande.

 

Appen fungerar för surfplattor men iPadanvändare kan inte ladda hem den. Apple tillåter helt enkelt inte appar med den typ av funktioner som låser plattan.

Som en daglig påminnelse men med frånvaron av tvång hoppas Berättarministeriet väcka läslusten hos barnen via Läs Uppappens återkommande moment.  

– Läsning stärker barnens självkänsla och upplevelse av att “jag kan”, säger Reza. Vi vill nå så många som möjligt för att väcka barnens glädje i att läsa och skriva och hoppas att de gratis nedladdningarna ska bidra till det.

Berättarministeriets hemsida kan du läsa mer om deras arbete med barn och skrivarverkstäder.

Här hittar du appen Läs upp >>

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …