ANNONS

Jan Lööfs böcker riskerar stoppas

Det är inte första gången barnlitteratur hamnar i blåsvädret. Dagens människosyn rimmar ibland dåligt med grådagens vilket leder till frontalkrockar när klassiker läses i nutid. Jan Lööfs böcker har granskats av det egna förlaget som funnit att vissa av dem innehåller tecknade figurer som återger en negativt stereotyp bild. Nu stoppas eventuellt två av böckerna.

Ingeting är statiskt, så inte heller våra värderingar. Tack och lov, kanske ska tilläggas. Tid är något dynamiskt och förändrar vårt moraliska och etiska förhållningssätt i takt med att den går. Redan tryckta ord och ritade bilder förblir dock som de en gång skapades och när vår uppfattning om dess innebörd vrider minst 180 grader kan det uppstå problem. Exempelvis fick Pippi Långstrumps pappa fick byta yrkestitel då hans dåvarande kunde tolkas som kränkande på flera sätt med 2000-talets referenspunkter.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Eva Dahlin är litterär chef på Bonnier Carlsen, förlaget bakom Jan Lööfs välkända böcker. Det är i en intern granskning och diskussion man kommit fram till att några av Lööfs karaktärer ger en stereotyp skildring av andra kulturer. I en artikel i DN säger Eva Dahlin att det är dagens större medvetenhet och bättre insikter kring de svåra debatterna om äldre barnlitteratur som ger den uppfattningen. Hon poängterar för DN att det inte är något konstigt eftersom allting skapas i en kontext:

– Barnboken har en särställning eftersom man läser böckerna över en längre tid och äldre tiders synsätt lätt lever kvar okommenterat. Som vuxen har man kanske sina nostalgiska glasögon på sig och missar saker som kan upplevas problematiska för andra.

ANNONS

Det är böckerna Morfar är sjörövare från 1966 och Ta fast Fabian från 1997 som det gäller. Bl a karaktärerna den elaka sjörövaren Omar, gatuförsäljaren Abdullah och en jazzmusiker iförd solglasögon upplevs som negativa representanter för sina kulturer.

Enligt förlaget är böckerna ännu inte stoppade medan Lööf upplever att man ställt ultimatumet att de ska ritas om för att få fortleva.

– Det är olyckligt att han uppfattar det så. Vi har inte tagit ställning i den här frågan än, det pågår fortfarande en diskussion, och en möjlig lösning var att han skulle rita om. Jag uppfattade det som ett gemensamt beslut mellan oss och Jan, säger Eva Dahlin till DN.

Hur utgången blir återstår att se. Att byta förlag verkar dock inte aktuellt för Jan Lööf. Trots konflikten väljer han att stanna kvar hos Bonnier Carlsen som han varit knuten till under hela sitt yrkesverksamma liv vilket han kommenterar i DN:

– Jag är 76 år gammal och orkar inte byta. Det här handlar inte om pengar för mig. Men jag kommer nog inte att göra fler bilderböcker för barn.

Debatten fortsätter i bland annat DN:
Lotta Olsson: Det är stört omöjligt att stöpa om Jan Lööf i nutidens form (DN)
Jonas Gardell: Vad är det här för jäkla larv? (Expressen)

Foto: Stefan Tell


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se