Adlibris och boktipset.se medger: Sajten har fått för lite kärlek

Creative abstract mobile knowledge, school or college education, business office work, information data search and database electronic print media concept: magnifying glass loupe or magnifier, laptop or notebook with color screen interface with icons and buttons in front of row of colorful hardcover books isolated on white background with reflection effect

I förra veckan avslöjade boktugg.se att det förekommer fusk i betygssättningen på sajten boktipset.se. Betygsmyglet påverkar bokaktörer i flera led samt sänker förtroendet i branschen. Det uppmärksammade fusket gav reaktioner på flera håll, både från läsare och i media. Nu erkänner adlibris och boktipsets ansvariga att sajten fått för lite kärlek och man utlovar förändringar.

– Bättring härmed offentligt utlovad, försäkrade adlibris VD Johan Kleberg i onsdags på Svensk Bokhandels sida där han för tillfället gästbloggar.

I inlägget berättar han att är en stor anhängare till boktipset.se och tror på dess kommersiella bärkraft. Dock tror han att grundidén för sajten fick överambitiösa mått då man ville ta upp konkurrensen med stora forum som Facebook.
Ansvarig för boktipset.se, Maral Shadloo, skriver i ett mail att man sedan några månader driver ett projekt för att utveckla boktipset.se och komma åt fusket. Han poängterar också att de flesta med ett konto på boktipset använder funktionen enligt regelverket:

– Den absoluta majoriteten av Boktipsets medlemmar följer användarvillkoren och är välmenande med sina recensioner, men självklart som i alla öppna forum finns risken att det dyker upp troll och vi jobbar kontinuerligt med att rensa bort dessa.

Det är positivt att man från ansvarigas håll redan insett allvaret i situationen och börjat vidta åtgärder. Samtidigt undrar jag hur en sida som skapades med ambitionen att konkurrera med sajter i storleksordning Facebook har kunnat lämnas vind för våg i så stor utsträckning.

Flera medlemmar på sidan har under en längre tid efterlyst ett större redaktionellt engagemang. Och som Maral Shadloo själv konstaterar finns det alltid en risk för trolltyg och fusk i öppna forum. Kanske borde man ha funderat mer över de riskerna redan från början för att försvåra för oärlig användning.

 

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL