Vad betyder ökad försäljning av vinylskivor för bokbranschen?
Girl at a record shop

Vinyl ökade 47 procent – betyder det något för bokbranschen?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vilka slutsatser kan bokbranschen dra av musikbranschens senaste siffror? Streaming utgör 83 procent av marknaden, men vinylskivor ökade med 47 procent. Går det ens att överföra till eböcker vs pappersböcker?

0121-MOBIL-OMSL-HOI-WEB (1)
BOKTIPS (Betald annons)

Det är Dagens Industri som idag skriver om att musikförsäljningen för första gången på 20 år ökar i världen. Det är intressant med tanke på den debatt om pirater och digitalisering som skett under denna tid.
Den svenska marknaden växte med 8,6 procent 2015 och strömmande musiktjänster (t ex Spotify) stod för 83 procent av marknaden medan cd-försäljningens marknadsandel sjönk till 11 procent. Det är en enorm förflyttning av konsumenter, men gäller alltså svenska marknaden. Globalt är bara hälften av omsättningen streaming även om det växer.

Hur är det då med de fysiska skivorna och allt man läser om vinylskivans revansch? Jo, för tio år sedan, 2006, såldes 7000 LP-skivor i Sverige – förra året var siffran 384 000 vinylskivor (vilket var +47 procent från 2014). Var femte fysisk skiva som säljs i Sverige är av vinyl.

Så för alla papperskramare i bokbranschen så är det två motsatta trender: å ena sidan flyttar konsumenterna snabbt till digitala format, främst streaming, å andra sidan ökar alltså vinyl.

Men för att ge lite perspektiv på den 47-procentiga ökningen: var femte såld skiva var vinyl. Fyra av fem var alltså CD (gissar att kassettbanden är borta). Vinyl stod för 3 procent av marknaden – att jämföra med streamingens 83 procent.

Dessutom är download inte medräknad, alltså styckeförsäljning av låtar för den som vill ladda ner och spara i ett eget bibliotek för att man inte litar på Spotify och andra tjänster. Den står för 2,3 procent men minskade förra året.

Läs mer om statistiken hos ifpi >>

solve@dahlgren.net

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.