Vad var hett förra året?

Utan tvekan var 2015 året då vuxna målarböcker slog igenom stort. Allt fler har hakat på trenden och målarböckerna har inte bara ökat försäljningsmässigt utan de hjälper även pappersböcker inom flera genrer att sälja. Barnboksförsäljningen gick däremot neråt.

Fjolårets hetaste kategorier var konst/arkitektur/fotografi med inte mindre än 60% ökning i försäljningen. Kategorin höjdes av ett antal målarböcker, exempelvis ”Color Me” och ”Draw Me” som sålde i över 300.000 exemplar.

Annan facklitteratur som stärkts av målarböckerna är hantverk och hobby, som ökade sin försäljning med 35%.

Hos självhjälpsböckerna syntes inte målarböckerna lika kraftigt som i de andra kategorierna, men ändå tillräckligt för att lyfta deras försäljning med omkring 15%.

Vuxen facklitteratur hade ett bra år, med en 7% total ökning och det var bara kategorin hälsa/fitness som hade en nedgång i sålda böcker förra året.

De genrer inom skönlitteratur där försäljningen av tryckta böcker skadats mest av e-böcker fortsatte att visa erosion 2015, exempelvis fantasy och deckargenren som visade 12% i nedgång. Romance minskade med 9% . Science fiction-genren däremot visade vinst.

Försäljningen av ungdomsböcker minskade i fjol, en minskning med ca 3% från 2014, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på det fenomenala året kategorin hade 2014, då bland annat Divergentserien sålde miljontals exemplar.

Att bokförsäljningen är svajig är ingen nyhet, men det är intressant att notera vilken effekt den nya heta trenden som målarböcker skapat och desto mer intressant att man också ser hur dessa faktiskt kan påverka försäljningen av, framför allt, facklitteraturen.

 

www.publishersweekly.com

 

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL