Eva Gedin om Millennium-hysterin: Unikt att vara med om

Hysterin kring lanseringen av Millennium 4 i svensk media har varit enorm. På Norstedts förlag försöker man ändå se det positiva.
– Detta är något unikt att vara med om som förläggare, lite ”once in a lifetime”. Och alltid väldigt roligt för oss i bokbranschen när så många människor uppmärksammar böcker, säger förlagschef Eva Gedin.

Att Millennium 4 – Det som inte dödar oss, som släpptes över hela världen idag, blivit minst sagt omtalad är det förmodligen ingen vid det här laget som missat. Och inte är det särskilt konstigt heller, med tanke på att man faktiskt har placerat en ny författare som plötsligt skriver vidare på en avliden författares trilogi. Och att en ny författare sedan kör vidare och utvecklar seriens karaktärer är minst sagt intressant på flera punkter. Kan man verkligen föra en annan författares karaktärer vidare utan att förlora deras genuina känsla och äkthet?

Med ett så stort mediedrev som blivit av det ända sedan nyheten om en fjärde bok i millenniumserien släpptes, och dessutom med en annan författare bakom pennan, är det inte speciellt konstigt att reaktionerna är både många och blandade. Det kommer alltid att finnas lika många olika åsikter som det finns människor. Och att en bok, oavsett vilken, får denna enorma uppmärksamhet i medierna brukar ändå ses som något positivt då det oftast ger en markant ökad försäljning av boken.

– Man kan bara konstatera att alla nyheter kring Stieg Larsson och hans Millenniumtrilogi röner stort medieintresse, inte bara här i Sverige utan världen över. Ibland t o m större än man kan ana. Alla reaktioner som varit och är kring den fristående fortsättningen som David Lagercrantz skrivit, och som släpps simultant i 25 länder (i sig helt unikt), har vi förutsett i stora drag, berättar Norstedts förlagschef Eva Gedin.

Vidare berättar också Eva att de på Norstedts vid det här laget är väldigt vana med denna typ av mediedrev då det faktiskt varit väldigt mycket reaktioner till och från under hela det dryga decenniet som de jobbat ihop med Stieg Larsson och hans böcker. Och även om det givetvis har funnits en hel del ifrågasättande under vägen så menar hon ändå att reaktionerna mestadels har varit positiva när det kommer till millenniumtrilogin. Vad som sedan sker i fortsättningen med Lagercrantz nya millenniumbok kan endast framtiden utvisa, men Eva är positiv trots de omfattande reaktionerna som råder landet över just i dagarna.

– Med miljontals läsare över hela världen blir ju allt som sker kring en bok här i megaformat. Med en sådan enorm framgång kommer också ett enormt medieintresse. Allt detta är något fantastiskt och unikt att vara med om som förläggare, lite ”once in a lifetime”. Och alltid väldigt roligt för oss i bokbranschen när så många människor uppmärksammar böcker, avslutar Eva Gedin.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL