ANNONS

Egenutgivning på väg att flyta ihop med traditionell utgivning

Enligt en undersökning står egenutgivning nu för fem procent av bokmarknaden i Storbritannien. Sektorns tillväxt är så hög att det nu börjar diskuteras om egenutgivning och traditionell utgivning i framtiden kommer smälta ihop och kort och gott benämnas ”utgivning”.

Det är Nielsen Books som presenterar resultat från en undersökning i Storbritannien som visar att egenutgivningen fortsätter växa samt att konsumenternas medvetenhet och acceptans av utgivningsformen ökar.

Sedan 2012 har antalet egenutgivna verk ökat med 77 %.  Under 2014 stod egenutgivningen för 5 % av bokmarknaden i Storbritannien. Då inkluderades både digitala och tryckta böcker. Dessa 5 % motsvarade en omsättning på 58 miljoner pund fördelat på 17 miljoner sålda verk.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Egenutgivna eller Amazon-publicerade böcker liknar allt mer mainstream-marknaden. Det finns fortfarande en tendens mot vuxeninriktad fiktion – så som romaner och fantasy – och köpare som är äldre kvinnor, men vi ser också mer icke-fiktion och mer författarlojalitet, till motsats från impulsköp, säger Steve Bohme – forskningschef på Nielsen.

I Nielsens undersökning visade det sig att 53 % av konsumenterna var medvetna om var det innebar med egenutgivning. Siffrorna visade även att utgivningsformen har ett gott rykte. Nästan 80 % av konsumenterna ansåg att dessa böcker var minst lika välskrivna som traditionellt publicerade böcker. Lika många trodde att nya författare skulle tjäna mer pengar genom att välja denna väg.

Då många som erbjuder egenutgivning även tillhandahåller andra tjänster så som lektörsläsningar, förslag och kritik – liknande traditionella utgivningsförlag – ställs frågan; kan det vara så att egenutgivning blir så mainstream att det i framtiden inte kommer göras någon skillnad på olika publiceringssätt? Att man bara pratar om utgivning, punkt? Hur kommer det i så fall att påverka de traditionella förlagen? Frågor vi lär få svar på inom kort om utvecklingen för egenutgivningen fortsätter.

För att läsa mer, klicka här!

ANNONS

 

Foto CC-licens: David Masters


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired6@boktugg.se

Relaterade nyheter