Egenutgivning på väg att flyta ihop med traditionell utgivning

Enligt en undersökning står egenutgivning nu för fem procent av bokmarknaden i Storbritannien. Sektorns tillväxt är så hög att det nu börjar diskuteras om egenutgivning och traditionell utgivning i framtiden kommer smälta ihop och kort och gott benämnas ”utgivning”.

Det är Nielsen Books som presenterar resultat från en undersökning i Storbritannien som visar att egenutgivningen fortsätter växa samt att konsumenternas medvetenhet och acceptans av utgivningsformen ökar.

Sedan 2012 har antalet egenutgivna verk ökat med 77 %.  Under 2014 stod egenutgivningen för 5 % av bokmarknaden i Storbritannien. Då inkluderades både digitala och tryckta böcker. Dessa 5 % motsvarade en omsättning på 58 miljoner pund fördelat på 17 miljoner sålda verk.

– Egenutgivna eller Amazon-publicerade böcker liknar allt mer mainstream-marknaden. Det finns fortfarande en tendens mot vuxeninriktad fiktion – så som romaner och fantasy – och köpare som är äldre kvinnor, men vi ser också mer icke-fiktion och mer författarlojalitet, till motsats från impulsköp, säger Steve Bohme – forskningschef på Nielsen.

I Nielsens undersökning visade det sig att 53 % av konsumenterna var medvetna om var det innebar med egenutgivning. Siffrorna visade även att utgivningsformen har ett gott rykte. Nästan 80 % av konsumenterna ansåg att dessa böcker var minst lika välskrivna som traditionellt publicerade böcker. Lika många trodde att nya författare skulle tjäna mer pengar genom att välja denna väg.

Då många som erbjuder egenutgivning även tillhandahåller andra tjänster så som lektörsläsningar, förslag och kritik – liknande traditionella utgivningsförlag – ställs frågan; kan det vara så att egenutgivning blir så mainstream att det i framtiden inte kommer göras någon skillnad på olika publiceringssätt? Att man bara pratar om utgivning, punkt? Hur kommer det i så fall att påverka de traditionella förlagen? Frågor vi lär få svar på inom kort om utvecklingen för egenutgivningen fortsätter.

För att läsa mer, klicka här!

 

Foto CC-licens: David Masters

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired6@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL