Lyxig bokmässa fortsätter växa

Sharjahs internationella bokmässa har precis anordnats för 33:e gången i ordningen. Den växer och utvecklas stadigt, och landet som främst är känt för olja och naturresurser fortsätter lägga stora resurser på mässan.

Som vanligt har författare, förläggare och agenter flugits – inte sällan i business class – till Sharjah och installerats på Hilton och liknande femstjärniga hotell, allt på bekostnad av Sharjas regering. Under bokmässan läggs mycket krut på att få besökarna att trivas. Kamelridning ut i öknen där de internationella gästerna serveras middag är ett exempel. Enligt publishingperspectives.com är summorna som läggs ut så stora att de hade satt många förlag i konkurs.

Frågan som ställs är varför? Varför satsar ett land, med reserver i naturgas och olja, så mycket på en bokmässa? En del av svaret bör vara att landets regent och hans dotter delar en passion för böcker och utbildning, men även vetskapen om att naturresurser inte är oändliga. Sharjah har inte, likt grannen Dubai, öppnat upp sig mot västerländska turister och utvecklat den näringsgrenen. Landet verkar istället snegla mot Qatar som försöker säkra framtiden genom att satsa på mänskliga resurser istället. Man inser att man måste förlita sig på nya innovationer i framtiden, och därför läggs nu mycket mer resurser på utbildningar.

Ett exempel på dessa nya initiativ är en bibliotekskonferens som är ett samarbete mellan Sharjahs internationella bokmässa och det Amerikanska biblioteksförbundet. Den pågick parallellt med bokmässan i Sharjah. Där samlades amerikanska bibliotekarier för att diskutera och utbyta idéer med deras motsvarigheter i arabvärlden.

Behov av innovation verkar således vara en drivkraft bakom den konstanta utvecklingen av Sharjas bokmässa. Det belyses ytterligare i det avslutande citatet från Sharjas regent under ett samtal med författaren Dan Brown:

– Democracy and enlightenment cannot be achieved by force, but through education which is the key to the nation’s development.”

 

Foto: Susanne Nilsson

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired6@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL