Axel Järvengren – Mannen bakom klassikerserierna

För ett par veckor sedan publicerade vi ett inlägg om det svenska förlaget Epics publishing som väcker liv i gamla klassiker genom att skapa serier. Vi blev nyfikna på att veta mer om detta, och nedan följer därför den intervju som vi gjort med förlagets grundare Axel Järvengren.

Hur och när fAxel på kontoret i Bombay, Epics in literatureick ni idén att starta upp ert företag?!

Jag satt och pratade med min pappa i Gamla stan. Som många gånger förut hyllades klassikerna. Denna gång hade jag med mig serietidningar om Jesus och indiska religiösa figurer och myter. Vi kom fram till att man kunde göra samma bearbetning av västerländska klassiker. I Indien hade jag en god vän som driver Bombays äldsta bokhandel. Jag var på väg att flytta ner till Bombay och företaget fick sin start då.

Kan du ge något exempel på hur historierna, utöver att bli serier, anpassas till 2000-talet och dagens ungdomar?

Språket är i omskrivet till modernt, även om en del speciellt läckra ordlekar och ordval, t.ex. hos Shakespeare, finns kvar.

Finns det någon specifik anledning till att ni valt att driva verksamheten från Indien!?

Det fanns såklart flera anledningar men ett par var tillgången på och kostnaden för serietecknare, och efterfrågan på kvalitets-serier i Indien självt.

Ni finns både i digitalt och tryckt format, vilket fungerar bäst och varför tror du det är så!?

Båda fungerar bra och kompletterar varandra. Anledningen till detta tror jag är att vi hela tiden haft bägge formaten i fokus. Digitalt är bara en annan kanal, som i sin tur kräver vissa standarder; iOS, Android, Kindle, smart phones, tablets. Tryckt i sin tur kräver tryck- och pappersstandarder, hyllor och transport att anpassa till. Vi försöker hitta format som fungerar över många plattformar.

Hur ser du på framtiden och era utvecklingsmöjligheter?

Vi ser en klar trend mot ökande efterfråga på innehållsrikedom i folks mediakonsumtion. Digital distribution skyndar på detta enormt. Varför ska jag läsa skräp när två knapptryck åt vänster ger mig kvalité? För Epics del vill vi ta oss an fler klassiska verk och återberätta deras viktiga essens på ett sett att kvalitén hörs i bruset. Vårt arbete kräver detaljkänsla, vi har konkurrenter, vi pysslar proaktivt på o ser vart de går.

Tack Axel för att du stillade vår nyfikenhet litegrann, och lycka till i framtiden från oss på boktugg.se! 

Macbeth, Shakespeare comics page 25, Macbeth going crazy, adapted by Epics in literature

 

Exempel på hur Epics publishing arbetar, Shakespeares Macbeth.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL