ANNONS

Fem snabba med Bia Sigge

Vi passade på att ställa fem snabba frågor till Bia Sigge som 1 september börjar på Massolit som förläggare. Framför allt var vi nyfikna på varför hon väljer att lämna Pocketshop?

Massolit Förlag har under våren skapat rubriker efter köpet av Forma Books och rapporter om att förlaget tvingats till besparingar och nedskärningar. Men nu överraskar de genom att värva ett välkänt ansikte från Pocketshop, en kedja som varit väldigt framgångsrik sedan starten.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Bia, en del blir säkert förvånade över att du blir förläggare. Vilken bakgrund har du?

– Mycket brokig – jag är nog en late bloomer. Började som sommarguide på Mårbacka, har jobbat i väldigt många butiker, skrivit artiklar som frilansare, jobbat för Kulturnämnden, pluggat massor (etnologi, arkeologi, konstvetenskap, filosofi och förstås litteraturvetenskap), varit påklädare på Operan osv osv innan jag började på Pocket Shop.

Vilka titlar tror du på i höst på Massolit och andra förlag?

– Som alltid är jag ute efter välskrivna och gärna berörande böcker, letar efter något som har en egen ton, något som inte känns utbytbart mot massor av andra böcker. Eftersom jag läser så mycket och alltid har så många böcker omkring mig så vet jag hur lätt det är att välja en annan bok om den första inte känns bra nog. Är på sätt och vis extremt kräsen men det behöver inte betyda att texten ska vara språkligt perfekt, men något måste finnas som får mig att läsa vidare och välja just den boken.

ANNONS

Varför byter du jobb?

– I säkert tio år har jag fått höra att jag borde bli förläggare men ibland tar det tid innan poletten trillar ner hos mig så jag är väldigt glad över Massolits erbjudande.

Vad kommer du att sakna från PocketShop?

– Jag är varken nostalgisk eller speciellt sentimental så jag kan inte säga att jag kommer att sakna något men är glad och tacksam över alla fina kollegor jag haft och över ett jätteroligt arbete. Själva försäljningen / boktipsandet är det jag saknat mest sen jag slutade jobba i butik men i någon form tror jag jag fortsätter med det var jag än är.

Vad kan förlagen lära av bokhandlarna? 

– Massor! Först och främst, gå in i en bokhandel och se hur böckerna ser ut, håll i dem, läs baksidestexter, kolla in bra och dåliga blurbar, förstå korrelationen mellan omslag och baksidestext. Det är inte klokt så många halvmesyrer till böcker vi fått se, allt från böcker som verkar vara översatta med Google translate, osynligt eller obefintligt redaktörskap, ingen streckkod, ingen pocketstandard-märkning. Det finns hur många fallgropar som helst och bokhandeln väljer självklart hellre att köpa in de böcker som håller måttet.

Foto: Sandra Löv


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

solve@dahlgren.net