Bokrecension: Floden av Markus Lutteman

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det finns en svart värld dit syndare skickas, och den är inte långt ifrån vår. När Markus Lutteman låter en medelålders man möta sina värsta handlingar under resan längs en nattsvart flod tar han ett steg i helt ny riktning och får med sig läsaren. Välskriven skräck, filosofiska frågeställningar. Betyget för Floden blir högt.

Som författare är det idag inte enkelt att ta sig an en bok och hoppas kunna skapa något nytt och oväntat, inte när det ges ut tusentals romaner om året bara i lilla Sverige. Många debutanter satsar på en god kriminalhistoria, eller något som kan marknadsföras i genren feelgood – de två facken som säljer mest, tillsammans med biografier av kända och okända människor. Nu är inte Markus Lutteman på något sätt en novis, och har en lång rad erkända och fina böcker bakom sig, både ensam och tillsammans med andra författare. Han är till exempel medskapare till både Patrik Sjöbergs och Per Holknekts böcker om sig själva, och har varit med och röjt i Kallentofts Herkulesserie.

Jag har läst ett par av hans tidigare verk, och blev rätt förvånad när jag förstod var han tog läsaren med nya Floden, en skräckinjagande berättelse om en människas resa inom sig själv och tillika en mer renodlad mardrömsskildring av vad som händer med de som inte spelar rent spel här i jordelivet.

Men att genrebestämma den mer konkret är svårt. Lutteman själv nämner i boken Dante, kanske självklart med tanke på ämnet och vindlingarna ner som i en underjordisk värld där inget går att förstå eller förutspå. Själv tänkte jag en hel del på Stephen Kings klassiker Flickan som älskade Tom Gordon, där han låter en ung flicka famla dag och natt genom en skräckfabel där människans yttersta gräns testas – i gränslandet mellan ödslig skog och platsen där en fabel ur helvetet skulle kunna utspela sig.

Luttemans huvudperson får vi först bara lära känna ytligt och spåren bakåt strös bara försiktigt ut och ger oss knappt mer än ledtrådar till vem vi har att göra med. Den unga mannen Jonathan Berg är på väg hem efter en resa. Men han är nervös inför hemkomsten av anledningar vi bara får ana – något har hänt innan han begav sig av. När han nu öppnar dörren känner han både sorg och tvivel och varken hans lilla son eller hustrun verkar se honom där han står och försöker möta dem.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Känslorna blir för mycket och han hamnar i bilen, planlöst körande i hög hastighet. På vägen blir han stannad av vad han först tror är poliser, men efter att de tagit blodprov och lett in honom i en liten husvagn och sedan försvunnit börjar Jonathan tvivla. Han blir tvingad att stiga ut på baksidan av vagnen, och hamnar i en värld som gränsar till vår egen, där var man är sin egen räddning och våra dåliga handlingar kommer tillbaka för att hemsöka oss. I det spelet står kanske, men kanske inte, livet på spel, och när han rusat genom en skog i skymningen hamnar han vid en flotte som precis är på väg att lägga ut vid en flod. Han kastar sig på den, övertygad om att han är jagad av något i skuggorna bakom sig.

Men han är inte ensam på flotten. Tre män till finns ombord, och de har alla som svarta sorgmantlar på sig där de nu långsamt färdas tillsammans längs en okänd flod ingen av dem har bett om att få komma till. Gemensamt har de ouppklarade händelser ur livet med sig – felsteg som ibland är oförlåtliga.

Efterhand som flotten glider vidare kämpar de för att hålla sig vid liv (om de ens är vid liv, fortfarande) och samtidigt försöka förstå vad de kan göra för att komma till vägs ände. På båda sidor passerar prövningar, och som ett monstruöst landskap vi lika gärna kunde hittat i McCarthys Vägen, eller samtida litteratur i de mer moderna dystopierna. Dimma, ödsliga stigar, en stilla flod med fler dimensioner än vad man först förstår.

För det är väl lite nyckeln till den här sorgens obestämbara roman, där människan färdas lika långt utanför sig själv som inuti. Tyngderna kring deras fötter består av minnen och händelser ur livet, men kampen de måste ta görs i själen, och med själens vågskålar som brickor i spelet. Här möter de sina svåraste stunder och får försöka finna någon sorts ljus i en svart värld där ingen vill dem gott och bara de små marginalerna står på deras sida.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Han vill ju skrämma oss, Lutteman, och det gör han bra nästan hela vägen. Boken är både inspirerande skräck och tankeväckande när han sätter karaktärerna öga mot öga med sina värsta stunder. Om jag fick önska mig bara en sak, så hade det varit att han sållat bland förklaringarna kring var huvudpersonerna befinner sig och varför de är där.

Lite som att han tvivlar på att bygget håller av egen kraft och kan fånga läsaren bara genom det goda hantverket. Det hade han inte behövt göra, för det här är bra och vi får en sorts genomskärning av vad det innebär att vara en människa med synder skrivna i ödets block. Finns det en räddning bakåt, ens för de värsta av oss?

Jag tar med mig den övergivne Jonathans gestalt, och sorgen han känner inför sig själv och sina handlingar, och imponeras över hur Lutteman lyckas handha djupt mänskliga frågeställningar i en bok som med all säkerhet kommer att bli en av årets finaste skräckromaner. Han hittar en rätt originell stig bortom det mest givna och förvånar mig mer än en gång när stormen drar in över en flod utan namn, och låter fyra män slåss för sin själ på mer än ett sätt.

Det är en välskriven och medryckande bok som lockade på mig varje kväll. Och då har han gjort sitt jobb med bravur.

Floden

Floden

  • Förlag: Bookmark Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-01-15
  • ISBN: 9789188745194

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …