Bokmässan 2018 lockade betydligt fler än året innan - men ändå inte lika många som 2016 och tidigare. Grafik och foto: Sölve Dahlgren

Bokmässan 2018: Antalet besökare lyfte men en bit kvar till tidigare nivåer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Efter förra årets bottennapp på 77 292 besökare var frågan om folk skulle återvända 2018 eller inte. Svaret: Ja, men 85 371 besökare är ändå en bra bit under tidigare nivåer.– Vi har fått väldigt positiv respons från både utställare och besökare på årets mässa och det betyder oerhört mycket. Bokförsäljningen har gått bra för förlagen och just detta symbios med förlag och andra utställare har skapat ett fantastiskt arrangemang, säger Frida Edman, mässansvarig.

Att det gått bra i bokförsäljningen skrev vi om redan igår och Bonnierförlagen meddelar på söndagskvällen att de inte slog rekord på söndagen men att det sammantaget över alla fyra dagarna är högre försäljning än något tidigare år i deras monter.


ANNONS


– Med tanke på att det var färre besökare än 2016 så är det ju extra starkt att vi sätter försäljningsrekord. Det är dessutom med Adlibris priser, det tidigare rekordet var med Akademibokhandelns priser, säger Göran Wiberg, försäljningsdirektör på Bonnierförlagen.

Är lägre priser en del av framgången?
– Delvis, men framför allt handlar det om attraktiva titlar och att vi haft bra flöden i montern. Vi är väldigt glada, stolta och nöjda med vår mässa. Bra kommunikation mellan alla inblandade där alla vet vad de ska göra och ställer upp för varandra. Fungerade som värsta formel 1-stallet.

Norstedts satte nytt försäljningsrekord för söndagen liksom de övriga tre dagarna. Även många andra utställare kunde se att försäljningen var tillbaka på samma nivå som 2016 eller bättre.

– Det här var skönt, vi har sålt mycket bra. Vi fick en bättre placering och dessutom hade vi starka titlar från författare som var kända eller fått mycket uppmärksamhet redan innan, säger Pelle Andersson, förlagschef på Ordfront förlag och räknar upp Chateau vadå av Mats-Eric Nilsson, Sömngåtan av Matthew Walker, Misslyckas igen, Misslyckas bättre av John Ajvide Lindqvist och Allt är en konspiration av Kent Werne.

ANNONS

Totalt kunde Bokmässan räkna in 811 utställare, vilket var något lägre än förra årets 839. Bokmässan hade inför detta år gjort flera förändringar med scenerna. En av de mest märkbara var förstås deckarscenen som ersattes av två genom Crimetime Göteborg på andra våningen. Under de två första dagarna hölls där istället Meg18 (Mediedagarna) men under helgen förvandlades det till ett kriminalromansmecka.

Så här har antalet besökare på Bokmässan utvecklats 2003-2018. Grafik: Boktugg

Flera utställare vittnade dock om att söndagen var svagare än tidigare året och när man på söndagskvällen summerade alla de fyra dagarna landade antalet besökare på 85 371 vilket är klart mycket bättre än 2017 års 77 292 men fortfarande en bra bit under 2016 då 96 293 besökare hittade till mässan. Och inte minst en bra bit ifrån de besökstal man hade för tio år sedan då över 100 000 besökare räknades in.

Nu är det bara att ladda om inför nästa års mässa som äger rum 26-29 september 2019. Då blir det Sydkorea, jämställdhet och med(ie)vetenhet i fokus.

Bokmässan i siffror 2018 (2017)

Antal besök: 85 371 (77 292)
Utställare: 811 (839)
Huvudutställare: 579 (600)
Monteryta kvm: 11 264 (11 364)
Representerade länder i utställningen: 29 (29)
Ackrediterade från media: 917 (947)
Antal seminarier: 326 (395)
Medverkande författare och föreläsare i seminarier: 762 (753)
Representerade länder i seminarier: 32 (39)
Medverkande totalt: 2 765 (2 863)
Programpunkter totalt: 3 726 (4 172)
International Rights Centre: Företag och agenter: 56, 87 bord (61, 91 bord)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …