Oskar Källner är författare och driver dessutom indieförlaget Fafner förlag som ger ut fantastik på svenska. Foto: Angelica Klang.

Sommartuggare 2018: Oskar Källner

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fram tills för några år sedan var det science fiction att läsa eböcker eller lyssna på ljudböcker med mobiltelefonen. Men nu är det verklighet och har bidragit till en våg av svensk fantastik, menar Oskar Källner som driver indieförlaget Fafner förlag.

Digitala bokformat har gett svensk fantastik en ny plattform

Text: Oskar Källner


ANNONS


De senaste åren har sett en enorm teknikutveckling inom bokbranschen. Det är idag nästan svårt att komma ihåg att e-böcker och läsplattor, för att inte tala om strömmande ljudböcker är något ganska nytt. Det är inte allt för länge sedan man var tvungen att köpa ljudböcker som CD-skivor på bensinstationerna. Med nya moderna streaming- och lästjänster så har tillgången till spännande berättelser aldrig varit större.

Men den nya tekniken har möjliggjort stora förändringar, inte bara för konsumentsidan, utan även på förlagssidan. Format och genrer som tidigare varit utdömda på förhand som ekonomiskt ohållbara, och därför utan framtid, får plötsligt nytt liv och blomstrar. Jag har sett detta på nära håll, då jag driver indieförlaget Fafner förlag.

När jag växte upp läste jag väldigt mycket science fiction och fantasy. Visst läste jag böcker ur andra genrer också, men det var alltid de där böckerna med de fantastiska idéerna och främmande varelserna som jag återvände till. De gav mig något som ingen annan litteratur riktigt förmådde, förmågan att vända och vrida på verkligheten och visa nya perspektiv och sätt att se på livet och mig själv.

Science fiction-, fantasy- och skräckgenrerna benämns ofta under den gemensamma paraplydefinitionen fantastik. Just nu lever vi i en internationell fantastikvåg, där det knappt går att undvika alla zombier, rymdskepp, superhjältar eller dystopiska framtidsskildringar. På sätt och vis kan man säga att nördarnas populärkultur vann. För den är helt enkelt roligare. Men bara för att det finns överallt på bio och tv innebär det inte automatiskt en litterär revolution.

ANNONS

Det har länge lästs mycket fantastik i Sverige, fast den största mängden av detta har varit på engelska, då den engelskspråkiga marknaden sedan länge är enorm medan den svenska varit försvinnande liten. Tack vare billigt tryck, e-böcker och streamade ljudböcker är det nu ändring på det. De senaste åren har sett en helt otrolig utveckling med massor av små indieförlag, drivna av eldsjälar, som publicerar hundratals nya titlar av svensk fantastik. För vuxna.

Själv tycker jag att det är en otroligt inspirerande utveckling, för jag är övertygad om att vi i Sverige har något speciellt i vår sagoskatt och i vår moderna fantastik. Att vi har ingredienser som är unika för vår kultur och som dessutom, precis som Scandinavian Crime, har en egen sällsamhet som skulle kunna övervinna världen.

Några av de fantastiktitlar som Fafner förlag gett ut.

Men än så länge finns det mycket att göra på hemmaplan. Det finns massor av svenskar där ute som älskar fantastik, fast de kanske inte ens vet om det. Kolla bara på Svart stjärna av bröderna Esgård, som är Storytels mest lyssnade serie. Det är klockren sci-fi med maskhål, främmande världar och rymdinvasioner.

Via Fafner förlag drar jag mitt eget strå till stacken genom att systematiskt publicera svenska fantastiknoveller som e-böcker och ljudböcker. Svenska korta historier från främmande världar, direkt i hörlurarna i din telefon.

Det är en sänkning av trösklarna som heter duga! En möjlighet att upptäcka nya genrer och nya sorters historier, bara ett knapptryck bort.

Om gästbloggaren:
Oskar Källner är systemutvecklaren som sedan ett antal år driver Fafner förlag. Där publicerar han sina egna och andras historier från mörka avgrunder, andra verkligheter och avlägsna världar.

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …