Sommartuggare 2018: Jessica Jarlvi

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jessica Jarlvi är den svenska författaren som blev refuserad här hemma, men som sedan gjort stor internationell succé med sin debutbok When I Wake Up.

Etablerade författare bör stötta nykomlingar

Min bokhylla förgylls av ett flertal signerade böcker av erkända författare som Margaret Atwood, Peter James, Lionel Shriver, Kate Mosse, Shari Lapena, Alexander McCall Smith, Lars Kepler och så vidare.


ANNONS


Jag har träffat dem på författaraftnar och litteraturfestivaler, både som blivande, och nyligen utgiven, författare. Vi har pratat om skrivande vid signeringsbordet och även vid sociala evenemang, och deras uppmuntran och stöd har peppat mig. Men som ny författare (första boken When I Wake Up gavs ut 2017) har jag också träffat kreativa skapare som inte har tid för nykomlingar.

Vid min första litteraturfestival som författare satt jag bredvid en regissör som bytte plats när han insåg att jag bara publicerat en bok. En annan författare sa ”mejla mig” men svarade aldrig. Där var också den internationelle författaren som styrde och ställde med dem runt omkring och författarinnan som bara omgav sig med de sina och inte lät någon annan komma i närheten.

Divalater passar inte en författare och det är oerhört uppfriskande att möta framgångsrika personer som Alexander McCall Smith, som sålt över 40 miljoner böcker men fortfarande är jordnära och inte tar sig själv på alltför stort allvar. Deckarförfattaren Peter James likaså. Vid en föreläsning som jag var på tidigare i år visade han alla närvarande författaraspiranter att han tog deras ambitioner på allvar.

Redan innan jag var utgiven gav två författarinnor generöst sina mejladresser till mig och vi utbytte meddelanden där de gav mig råd om själva utgivningsprocessen. Att bli respekterad och sedd är viktigt för vem som helst, men kanske ännu mer för den som har ambitioner att skriva en bok.

ANNONS

Det var på Författarskolan i Lund, där jag gick 2008-2010, som jag började ta mig själv på allvar (lika viktigt det!) men den känslan förstärktes genom inspirerande förläsare som Sigrid Combüchen, Therése Granwald och Boel Gerell. Deras feedback och motiverande föredrag gjorde att jag gick från en drömmare till en skribent med allvarligare ambitioner.

Ingen är född utgiven författare. Det är många gånger en kamp. Man skriver och river och börjar om igen. Man skickar ut och får ”nej tack” men man gillar ju att skriva så man fortsätter. Stöd är därmed oerhört uppskattat, framförallt från dem som redan har lyckats.

Önskar alla författare en produktiv sommar!

Hör gärna av er på info@jessicajarlvi.com

Text: Jessica Jarlvi

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …