Denna artikel sponsras av författare/förlag

Elisabeth Öhman debuterar med äventyrlig roman

Elisabeth Öhman Foto: Anita Tingskull

För två år sedan landade författaren och journalisten Elisabeth Öhman på sin plats på jorden: norra Öland. Nu gör hon skönlitterär debut med Drottningklockan, en äventyrlig roman skriven i det lilla huset ett stenkast från Alvaret.

Konsten att hamna på rätt plats i rätt tid tar ibland många år att lära sig bemästra men en som lyckats är författaren och journalisten Elisabeth Öhman. Granne med Alvaret och med utsikt över Kalmarsund har hon funnit sin kreativa plats på jorden i ett hus på norra Öland och kan nu med mer än 40 år som frilansjournalist, copywriter och skribent i bagaget helt ägna sig åt sitt drömmål: att skriva skönlitteratur på heltid.

Två år efter flytten från Kungsbacka till Öland släpper hon debutromanen Drottningklockan som Elisabeth beskriver som en äventyrlig skröna i romanform: Kyrkvaktmästaren Aron har ett alldeles speciellt intresse för urverk. Av en händelse hamnar drottning Marie-Antoinettes fickur i hans ägo strax efter att det stulits från ett museum i Jerusalem. Detta blir startskottet för en rad händelser när den undre världen sätter efter den intet ont anande kyrkvaktmästaren i jakten på det värdefulla uret.

– Detta är den första boken i en serie om tre, berättar Elisabeth. Storyn är en blandning av fiktion och verklighet eftersom klockan det handlar om stals i verkligheten från museet i Jerusalem och var borta i drygt 20 år. Jag lät huvudkaraktären Aron på annorlunda vägar få fatt i klockan och på så vis hamnade den i boken.

Elisabeth är född i Nyköping där också boken utspelar sig. Öland har hon alltid haft i siktet, precis som drömmen att få arbeta med det skrivna ordet som författare.

– Det tar en stund ibland att nå fram, men jag vill verkligen förmedla till andra hur viktigt det är att ha ett mål i sin kropp och arbeta mot det, säger Elisabeth. För mig är det en lisa för själen och helt fantastiskt att få vara där jag är nu. Den här miljön är otroligt kreativt produktiv och ger mig stor inspiration. 2015 gjorde jag en reportagebok om ostron och i samma veva började jag lyssna inåt för att se om jag kunde höra min egen historia. Men det var helt tyst. Jag blev lite orolig, tänk om jag aldrig kommer att höra något? Här på Öland breder tystnaden och lugnet ut sig, jag kan se ut över Kalmarsund och Alvaret men det finns inte ett hus som stör eller en bil som låter. I tomheten som uppstår hittar jag den historia jag letade efter tidigare och nu sjuder pennan och jag fyller anteckningsböckerna med kreativa tankar och idéer.

Drottningklockan

Drottningklockan

  • Förlag: Bokförlaget SOL
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-06-15
  • ISBN: 9789188611161

Arbetet som journalist och copywriter har gett Elisabeth både struktur och disciplin – något hon håller på även i författandet.

– Det har absolut påverkat mig positivt, säger hon. I mitt skrivande är jag driven och har en rutin jag följer. På morgonen äter jag frukost, går ut med hunden och sedan går jag upp och skriver. Jag arbetar i tvåtimmarspass förmiddag och eftermiddag, därefter måste jag andas. Det händer att jag sitter en stund på kvällarna också. Jag har en plan på att ge ut två böcker om året, först de tre böckerna om Aron och sedan en feelgooddeckare. Min största källa till att skriva är viljan, kraften och energin att göra det. Det finns hela tiden delmål mot det stora målet som har ett driv i sig själv och jag har energin att elda på det.

Releasefesten för Drottningklockan kommer Elisabeth hålla på NK-villan i Nyköping.

– Jag växte upp nära kyrkogården i Nyköping, såg årstiderna skifta och där fanns ett sådant särskilt lugn, berättar Elisabeth. I många år innan jag skrev boken tänkte jag mig huvudkaraktärerna i kvarteren där omkring. Det ska bli fantastiskt att få hålla release där boken utspelar sig, men visst är det lite läskigt samtidigt inför hur den ska tas emot – en skräckblandad förtjusning.

Om författaren:

Elisabeth Öhman föddes i Nyköping 1956 och har senare varit verksam som frilansjournalist, copywriter, och skribent i både Stockholm och Kungsbacka. Idag bor hon på Öland med sin man Janne och taxen Pocahontas. 2015 debuterade hon med reportageboken Svenska Ostron – havets juveler på Votum och Gullers Förlag. Hon har också gett ut noveller och deltar i antologin Novellhotellet.

Drottningklockan

Drottningklockan
Serie Timeliness
Författare
Medverkande
Förlag Bokförlaget SOL
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor333
Vikt574 gr
Utgiven2018-06-15
SABHc
ISBN 9789188611161
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Under spektakulära former stjäls drottning Marie-Antoinettes magnifika fickur från ett museum i Jerusalem. Tjuven kommer undan och flyr utomlands där han håller sig undan och byter identitet. Men att ha ett värdefullt och välkänt stöldgods i sin ägo är farligt och han bestämmer sig för att låta någon annan gömma klockan tills tiden är inne att sälja den vidare.
Aron är en annorlunda kyrkogårdsvaktmästare som tack vare sitt brinnande intresse för klockor oväntat blir förvaltare till det stulna uret. Detta blir upptakten på en mångårig katt och råttalek mellan den undre världen och den intet ont anande urmakaren, som tas med på en fartfylld resa runt jorden.
I bakgrunden finns även ungdomskärleken Maggan och en okänd dotter som gör spionkarriär inom M16 i London. Kommer sanningen fram? Och kommer drottningens klocka att hitta hem?

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se