Denna artikel sponsras av författare/förlag

David Renklint debuterar med ren skräck

Författaren David Renklint. Foto: Privat

Hög spänning och stor skrämselfaktor – i en mix av det läskiga och det äckliga vill David Renklint väcka sina läsares rädsla med skräckromanen Det går en liten ängel.

Debuterande författaren David Renklint är lärarstudent med ungefär ett år kvar till examen. När vi talas vid har han rast på sin praktikplats och fokus flyttas från elever till hans författarskap. Davids debutbok, skräckromanen Det går en liten ängel, släpptes nyligen på Miramir förlag i samarbete med Whip media och nu väntar David på reaktionerna från läsarna. För verkliga reaktioner hoppas han på i flera bemärkelser. Boken är som han själv säger ren skräck och meningen är att den som läser ska bli både skrämd och lite äcklad:

– Det finns flera nivåer av skräck, säger David. Medan jag skrivit har jag märkt att det framför allt finns två sorter: den som är läskig och den som är äcklig. Det läskiga är svårare än det äckliga – att få till något otäckt utan att vara äcklig är inte så lätt. Men jag har försökt få till båda delar i Det går en liten ängel.

Hans egen relation till skräck består av en fascination för genren, något som alltid bara funnits där. Varför vet han inte riktigt men han tror det ligger i den katharsis det innebär att konfrontera sina egna rädslor i en trygg miljö där något verkligt hot egentligen inte finns. Allt detta har han haft med sig i skrivandet av boken och för att uppnå önskvärda skrämseleffekter har han tagit till ett jag-baserat stilgrepp. Historien är berättad av ett namnlöst jag som läsaren egentligen aldrig får veta så mycket om. Jagets sinnen är kameran och vad som försiggår i huvudet på honom eller henne har David varit sparsam med att delge:

– Att skriva broderande miljöbeskrivningar eller för mycket om jagets personlighet utifrån sett hade inte gynnat berättelsen, säger David. Jag själv vet precis vem jaget är men läsaren får inte reda på det. På det sättet har jag försökt att göra allt lite mer levande och även om det varit ett svårt grepp är det roligt också. Jag spelar på talspråk och jagets tankar men undviker ett allvetande perspektiv och jag tror det för läsarna lite närmare allting än de kommit annars.

Det går en liten ängel

Det går en liten ängel

  • Förlag: Whip Media
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-30
  • ISBN: 9789188813084

Det namnlösa jaget träffar bokens andra huvudkaraktär Maria på ett möte i en stödgrupp för människor som varit utsatta för övernaturliga attacker. Så långt kunde detta vara science fiction eller fantasy men när jaget och Maria beger sig till en hemsökt vik i Siljan där människor tappar tänderna och får benen krossade innan de drunknar börjar saker och ting bli otäcka på riktigt – så som skräck sig bör.

– När jag skrev frågade jag mig själv hela tiden ”Vad är läskigt?” för att hålla stämningen genom hela boken, säger David. Jaget och Maria mår till exempel väldigt dåligt hela storyn igenom, de är aldrig glada och obehaget finns ständigt med dem även i vardagen. För att få till de extra läskiga inslagen tänkte jag på vad som skrämmer mig själv och kom fram till vattenskräck – sedan arbetade jag vidare med det. Det där med tänderna och benen är helt enkelt bara äckliga detaljer för att förstärka effekten.

Lyckades du göra det så läskigt att du själv blev skrämd?
– Ja, när jag korrekturläste insåg jag att vissa scener gjorde mig rädd på riktigt, säger David och förklarar närmare: Jag har bott i Dalarna nästan hela mitt liv och alla platser i berättelsen finns på riktigt i närheten av där jag bor. Det finns många kopplingar i storyn till både Dalarna och min barndoms händelser här och när man då lägger till påhittad skräck blir det creepy.

Det går en liten ängel är kort, David vill nästan kalla den en kortroman. Redan när han gjorde sin synopsis visste han att han ville ha den så. Hellre kort och med hög spänning än utfylld med blommande beskrivningar och inre monologer.

– Det hade varit fult att ta med sådant som inte tillför något, säger han. Storyn var komplett redan när jag började skriva, och jag höll mig till den. Jag har varit geografin i Dalarna trogen när jag skrivit och bara ändrat en grej: en camping som jag flyttade tvärs över sjön. Det kanske får människor i min närhet att bli uttryckta ur storyn men ingen annan kommer märka något, tillägger han och fortsätter:

– Jag vill så klart gärna att fler än de som gillar skräck ska dras till boken och jag tänker att kanske kan dalamiljön bidra till det. Skräck som genre förbises av många då det enligt vissa är så kallad skräplitteratur. Men att bli rädd och att möta rädslor är något allmänmänskligt som man kan stöta på i princip alla genrer – och i verkligheten. Kanske är skräck inte för alla men samtliga har vi rädslor för något. Vi får se vilka som vågar möta rädslan för vatten och oförklarlig tandlossning.

Om författaren David Renklint:

David Renklint föddes i Stockholm men flyttade tidigt till Dalarna där han växte upp. Sedan tidigare är David triplett publicerad med tre noveller och medverkar i #jagärhär-boken som nyss kom ut på Piratförlaget. Det går en liten ängel är hans romandebut. David bor i Siljansnäs med fru och barn.

Ur Det går en liten ängel:

”Det går en liten ängel bredvid mig säger mor
Hon har så vita vingar och ögon blå jag tror
Hon håller mig i handen, då är jag inte rädd
Och sedan när jag somnar hon vakar vid min bädd”

Vi träffas i en stödgrupp för folk som utsatts för övernaturliga attacker. Hon, som tappade tänderna när hon nästan blev dränkt i Alviken. Jag, som har Den bakom mig, Den som viskar jag älskar dig och som kvävde mina föräldrar när jag var liten.

I en stuga vid Alviken utanför Leksand ligger hennes pappa döende i cancer. Jag följer med henne dit, till viken som fortfarande dränker människor efter att de tappat tänderna och fått benen krossade.
Jag vill veta vad som finns i Alviken. Behöver veta.

Det går en liten ängel

Det går en liten ängel
Författare
Förlag Whip Media
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor190
Vikt240 gr
Utgiven2018-04-30
SABHc
ISBN 9789188813084
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
"Det går en liten ängel bredvid mig säger mor Hon har så vita vingar och ögon blå jag tror Hon håller mig i handen, då är jag inte rädd Och sedan när jag somnar hon vakar vid min bädd" Vi träffas i en stödgrupp för folk som utsatts för övernaturliga attacker. Hon, som tappade tänderna när hon nästan blev dränkt i Alviken. Jag, som har Den bakom mig, Den som viskar jag älskar dig och som kvävde mina föräldrar när jag var liten. I en stuga vid Alviken utanför Leksand ligger hennes pappa döende i cancer. Jag följer med henne dit, till viken som fortfarande dränker människor efter att de tappat tänderna och fått benen krossade. Jag vill veta vad som finns i Alviken. Behöver veta. ”Det går en liten ängel” är en skräckberättelse i dalamiljö, en bok om att försöka fly från sina spöken eller att komma hem till dem.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se