LB Förlag återupplivar den svenska julromanen

Louise Bäckelin Foto: © 2017 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Hösten 2018 kommer den första boken i en serie julromaner av svenska författare på LB Förlag. Louise Bäckelin, förlagschef, tror på den här sortens säsongsutgivning.

Romaner som utspelar sig under juletid och där högtiden spelar en central roll har inte varit särskilt prioriterat på svenska förlag under de senaste 15–20 åren. Så kallade julromaner var en populär kategori på Bonniers Bokklubbar i början av 2000-talet, när Louise Bäckelin, idag vd för LB Förlag, jobbade där. Sedan försvann genren helt, bara för att dyka upp igen för några år sedan.

– Det går ju alltid trender i utgivningen, precis som det gör mellan svenskt/utländskt eller deckare/romaner. Kanske kände man då att försäljningsperioden blev alltför kort, men numera är vi vana vid att boken har en relativt kort säsong, åtminstone i den fysiska bokhandeln, säger Louise Bäckelin till Boktugg.

ANNONS

Dock lade hon märke till att de julromaner som har börjat komma på senare år har utländska författare, så hon bestämde sig för att själv satsa på genren genom att ge ut en serie svenska julromaner. Den första är skriven av Maria Ernestam och heter Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul, och kommer ut i oktober 2018. Det är redan klart att Lina Forss blir LB Förlags ”julförfattare” inför nästa år.

Vad definierar en julroman enligt LB Förlag?
– Handlingen ska utspela sig i advents- och juletid. Det ska vara förvecklingar och missförstånd, men alltid ett bra slut, säger Louise, som i övrigt ger sina julförfattare fria händer.

Måste det vara feelgood eller skulle det kunna bli en feelbad eller deckare?
– Jag är tveksam till feelbad, men en mysdeckare kan absolut funka!

ANNONS

Om man tittar på tv-tablåerna och filmstreamingtjänsternas rekommendationer kring jul så är det svårt att missa jultemat, det är som att vi inte kan få nog av att grotta ner oss i högtiden. Det kan tyckas lite underligt att svenska förlag inte har hängt på det här de senaste åren, men Louise tror att även andra förlag har tagit till sig jultemat nu och att vi kommer se mer av den här typen av säsongsutgivning.

Tänker du att LB Förlags julromaner ska kunna leva i många år, som en julhitlåt?
– Jag tänker att den inbundna boken lever en säsong, men att den får ett nytt liv julen därpå i pocketform. Det skulle ju vara grymt att kunna sälja samma titel varje säsong, men det tror jag enbart funkar med barnböcker. Det är därför jag tänker göra en serie med julromaner av olika svenska författare, säger Louise Bäckelin.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.