Yepstr vill hjälpa bokbranschen att hitta extrajobbande ungdomar

Sofie von Krusenstierna, beteendevetare och expert på arbetsmarknadsfrågor för unga på Yepstr. Nu vill hon hjälpa bokhandlare och förlag att hitta ungdomar som vill jobba extra.

Behövs extra personal i bokhandeln under bokrean eller i förlagets monter på en mässa? Appen Yepstr som hittar ung arbetskraft satsar nu på bokbranschen.

Jobbappen Yepstr ser till att hushåll snabbt och billigt kan få hjälp med bland annat barnpassning, gräsklippning och läxläsning tack vare drivna ungdomar i närområdet. Samtidigt som hushållen löser sina vardagspussel får ungdomar en första fot in i arbetslivet. Nyligen lanserades tjänsten Yepstr även för företag.

En bransch som de ser potential i är bokbranschen. Tack vare Yepstr ska bokhandlare och bokförlag kunna hitta ung och driven talang betydligt snabbare, billigare och effektivare än tidigare, menar företaget.


ANNONS


— Responsen från företagen har varit väldigt positiv. Det finns många uppgifter, exempelvis inventering av lager, försäljning på mässor eller klassiskt butiksarbete som lika gärna kan utföras av skolungdomar, säger Sofie von Krusenstierna, beteendevetare och expert på arbetsmarknadsfrågor för unga på Yepstr.

Bokbranschen är intressant eftersom den har tydliga toppar och dalar i försäljning. Litteratur slutar aldrig engagera och det ser vi just genom den uppsjö av event och mässor som attraherar mängder av besökare. Vid dessa tillfällen kan våra Yeppar vara en avgörande tillgång för förlagen och andra utställare. Det kan handla om allt från att låta ungdomarna sälja och inspirera besökare på Bokmässan till att låta dem packa goodiebags, bära kartonger eller sortera böcker inför Sigtuna Litteraturfestival.

Många av de unga (i åldern 15-21 år) kommer till appen helt utan tidigare erfarenheter från arbetslivet, men allteftersom de jobbar åt sina grannar övar de upp sitt ansvarstagande, de får träna på att komma i tid, kommunicera och visa framfötterna.

När Yepparna (Yep – är en förkortning av young entrepreneur) har fått ett antal goda omdömen öppnas även möjligheten att ta företagsjobb exempelvis i den lokala bokhandeln. Eftersom ungdomarna själva väljer vilka uppdrag de vill söka kan de lätt kombinera det med skolan. Det är också en möjlighet för dem att prova på många olika branscher och arbetsuppgifter.

— De som får företagsjobb är de som har gjort flera privata jobb med bra omdömen. Så att företagen vet att det är unga med bra referenser som kommer. Vi vill ge alla ungdomar en chans att visa vad de går för och tidigt skapa sig nätverk, referenser och erfarenheter från olika yrkesområden. Många företag ser även Yepstr som ett smidigt sätt att hitta framtida personal. Genom att låta unga hoppa in vid behov kan företagen snabbt urskilja vilka ungdomar som matchar deras kravprofiler, så när det blir dags för nyrekrytering kan de enkelt köpa loss och anställa sina favorit-Yeppar, förklarar Sofie von Krusenstierna.

För företag innebär tjänsten en möjlighet att få hjälp vid arbetstoppar som vid inventering eller kring olika högtider. Allt som krävs är att företaget registrerar ett konto och skapar en uppdragsbeskrivning. De ungdomar som vill åta sig uppdraget svarar och uppdragsgivaren väljer vem som ska få jobbet. Efteråt rapporterar de unga sina arbetade timmar och företaget får en faktura.


ANNONS


— Att få hjälp till en ytterst låg kostnad kan även vara en stor stöttning för förlagen och bokhandeln vid intensiva perioder såsom inventering, jul, signeringar eller reaperioder. Ungdomarna kan fylla på varor, slå in paket, fronta i butiken eller stå i kassan, och den ordinarie personalen kan då fokusera på de uppgifter som är viktigast.

Kostnaden är 220 kronor per timme och då är allt inkluderat: ungdomens lön (120 kronor i timmen), skatt och försäkring.

— Den största vinsten tror jag dock ändå ligger i att inte kräver mer än ett fåtal knapptryck att få hjälpen på plats, all administration gällande annonsering, anställning, löneutbetalningar och avtal och sköter Yepstr, företagen behöver bara beskriva sitt behov och betala för de timmar de fick hjälp.

Initialt är det ett pilottest med Stockholm som fungerande område. Men det kommer permanentas och målet är att sprida Yepstr till fler orter så snart som möjligt.

Yepstr är en digital tjänst där hushåll kan få kontakt med ungdomar som vill hjälpa till med enklare tjänster kring hemmet, familjen och trädgården. Uppdragen bokas och betalas i en app och försäkring ingår alltid. Sedan årsskiftet finns även en företagsgren i Yepstr. Företaget grundades i Sverige 2015 och har i dag över 20 000 användare.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.