Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson Foto: Bengt Alm/Lars Johansson

Fandrake ger ut högkvalitativt nörderi i coffee table-format

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Med näsa för goda storys och djupa dyk i smala ämnen – Jimmy Wilhelmsson och Orvar Säfström har startat förlaget Fandrake. 

Nystartade förlaget Fandrake satsar på att förpacka skräddarsytt nörderi i coffee table-format. Bakom förlaget står både kunskap och djuplodande engagemang i form av upphovsmakarna Jimmy Wilhelmsson, känd för sin blogg Spelpappan, och Orvar Säfström, popkulturexpert och tidigare programledare på ZTV och anrika Filmkrönikan på Sveriges Television. De möttes 2014 i samband med Jimmys bok Generation 64, en nörderibok om de unga svenskar som växte upp med Commodore 64, där Orvar medverkade.


ANNONS


Generation 64 fick en upplaga på 6 000 och sålde riktigt bra, trots att det var en förhållandevis påkostad coffee table-bok för en hyfsat smal målgrupp, berättar Jimmy.

Under arbetet med Generation 64 upptäckte Jimmy och Orvar att de hade en mängd intressen gemensamt och producerade året efter Äventyrsspel – Bland Mutanter, Drakar och Demoner som även den fick stor medial uppmärksamhet och sålde slut på två månader. Därefter har de kört på – Jimmy har bland annat gjort en uppföljare till Generation 64 och Orvar en konstbok med den svenska fantasyillustratören Nils Gulliksson. Att starta Fandrake är en del av vidareutvecklingen för duon.

– Vi kände rätt tydligt i våra tidigare bokprojekt att vi redan gjorde en så stor del av arbetet, säger Orvar. Allt från att skapa själva böckerna till media, marknadsföring, crowdfunding och så vidare. Kombinera sedan det med en kunskap om fan- och nördpubliken som inga andra svenska förlag sitter på.

– I allmänhet är läsarnas engagemang stort – de är kanske inte intresserade av att interagera med oss som förlag som sådant, men definitivt med mig och Orvar som personer, tillägger Jimmy. Vi kan nördarna, och de kan oss. Orvar finns i Stockholm och jag i Malmö, det täcker in halva Sverige ganska bra.

ANNONS

Planen är att utöka den redan inarbetade läsarkretsen av deras böcker genom att ge ut flera författare på Fandrake. Att de valt coffee table-böcker som format beskriver Jimmy och Orvar som en reaktion på trenden av digitala böcker som just nu sköljer över bokmarknaden. Dessutom gör ämnenas natur sig bäst i ett tryck som andas nostalgi och kvalitet.

– Det här är böcker man verkligen vill äga, säger Orvar. Att till exempel ha vår Äventyrsspel-bok i hyllan blir en identitetsmarkör. Sedan kanske man vill kunna ha den på sin padda med, men det är bara ett komplement. Jag har de senaste åren sett flera svenska nördböcker som misshandlats av okunniga förlag. Det handlar om allt från att man snålat in på formatet till dålig marknadsföring. Vi kommer aldrig att vara störst, men jag tror att vi mycket snart kommer vara förlaget man helst vänder sig till för att ge ut den här typen av böcker.

Den största investering uppstarten krävt är tid. Noggrant förarbete lönar sig, båda sitter på erfarenheter av bokutgivning och det de inte kan tänker de lära sig.

– Det handlar mycket om att ha överblick och helhetstänk redan från början, säger Orvar. Det är otroligt viktigt att hålla koll på marginalerna nu i början. Om man till exempel väljer fel e-handelslösning kan avgifterna bli dubbelt så höga. Om vi tänker tokigt kring frakten så knaprar det ett par procent till. Gör man då flera sådana felaktiga val kan det räcka för att en bok ska gå minus istället för plus, trots samma mängd sålda exemplar. Många av våra böcker kommer att rikta sig till samma målgrupp. Även om de är trogna och köpstarka måste man vara uppmärksam så att inte våra olika böcker konkurrerar med varandra.

Första boken ut på Fandrake är Serietidningsreklam, skriven av Jimmy och Adam Evertsson som driver underhållningssajten Reklam från förr. Det är en bok om annonserna som fyllde serietidningar som Min Häst, Kalle Anka och Fantomen under 60-, 70- och 80-talet. I framtiden är målet att ge ut runt fyra titlar om året – och att få det att gå runt.

– Vi kan nördarna, vi förstår en bra story när vi ser en – och vi vet vilka sorts höga krav som ställs på nördböcker av den här typen, säger Jimmy. Vi kan lägga veckor på att jaga en viss person eller ett visst originalmaterial som aldrig tidigare visats – och det uppskattar våra läsare. Det finns inga genvägar till nördböcker av det här slaget, bara god struktur och hårda deadlines.

 

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …