fbpx

Trädkojan växer i både antal våningar och läsare

Andy Griffiths och Terry Dentons Trädkojan-serie (på originalspråk Treehouse series) är populär i hela världen.

En humoristisk barnboksserie om en koja som får fler och fler våningar. Trädkojan-serien toppar listorna i Australien och går hem även hos de svenska läsarna.

För sjätte året i rad toppar Andy Griffiths och Terry Dentons Trädkojan-serie (på originalspråk Treehouse series) listan över barn- och ungdomsböcker i hemlandet Australien. Under perioden juli 2016 till juni 2017 sålde den senaste boken i serien (The 78-Storey Treehouse) 342 000 exemplar, rapporterar den australiensiska bokhandelstidningen Books and Publishing.

Boken, nummer sex i ordningen, släpps på Alfabeta i slutet av oktober 2017 under titeln Vår fantastiska trädkoja med 78 våningar. Filmpremiären. Alfabeta har gett ut alla böcker i serien hittills, i översättning av Katarina Kuick och Sven Fridén. Den första boken, Vår trädkoja med 13 våningar, kom på svenska 2015, och del sju planeras komma ut under 2018. Enligt förlaget är böckerna väldigt populära även på svenska.

ANNONS

– För oss har det varit tydligt att seriens popularitet har växt i takt med varje ny bok. Vi har fått trycka till böckerna flera gånger och eftersom serien fortsätter att hitta nya läsare, som gärna vill börja från början, är den första delen en ständig favorit, säger Lisa Ragvals som är marknadsansvarig för barn- och ungdomsböcker på Alfabeta.

– Trädkojan är en sån där serie som har blivit populär, inte nödvändigtvis för att vuxna har tipsat sina barn, utan för att barnen har tipsat varandra. Jag vet inte hur många gånger jag har hört om läsare som har klippt ut stora träd och ritat in egna fantasifulla våningsplan eller försökt bräcka varandra med roliga idéer, säger Lisa Ragvals.

Böckerna i Trädkojan-serien är lätt skruvad och fantasifull humor för slukaråldern, kanske just en sådan genre som lockar de som annars inte läser så mycket. Handlingen kretsar kring Andy och Terry som bor i en trädkoja där vad som helst kan hända, enligt uppgift från förlaget.

ANNONS

– Andy Griffiths och Terry Denton utmanar läsarens fantasi! Ingenting är för galet – allt får plats! Och du får skratta, säger Lisa Ragvals. Andy och Terry har liksom inte lite lösviktsgodis, de har en marshmallowkanon! Och när andra leker detektiver med förstoringsglas slänger de in en högteknologisk detektivbyrå. Intill en chokladfors, ett disco med självlysande golv och en park med bebisdinosaurier.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.