Maria Källsson, VD Bokmässan. Foto: Alexander Lagergren

Maria Källsson om mediestormen och högerextremister kring Bokmässan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokmässans vd Maria Källsson har det senaste året levt i en mediestorm som lär fortsätta den närmsta veckan. I en intervju med tidningen Resumé berättar hon om kritiken, rubrikerna och bojkotterna.

– Jag tror besökarna kommer få känslan av att väldigt mycket är som det faktiskt brukar vara. Om man läser tidningsartiklar inför mässan kan man nästan få känslan att alla har hoppat av och att det inte blir någon mässa, säger Maria Källsson till tidningen Resumé.


ANNONS


Ända sedan det avslöjades att den högerextrema tidningen Nya Tider skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg 2016 har debatten rasat på kultursidor, i sociala medier och i alla andra typer av medier. Maria Källsson berättar att de fördubblat antalet pressklipp om Bokmässan på ett år – och en stor del av de artiklarna har handlat om Nya Tiders närvaro.

Hon konstaterar även att vissa medier blandat samman seminarieverksamheten (där Bokmässan bjuder in författare och väljer ut bland de föreläsare som förlagen föreslår) med själva mässan. I vissa artiklar har påståtts att Nya Tider var inbjudna att tala på mässseminarier, vilket naturligtvis inte är sant.

När det stod klart att Bokmässan skulle tillåta Nya Tider att ställa ut även på 2017 års mässa deklarerade ett stort antal författare i DN att de bojkottade mässan. Det följdes sedan av att flera alternativa mässor presenterades. Dels på Världsnaturmuseet tvärs över gatan och dels på Heden i ETC:s regi.

Samtidigt som medierna rapporterat om allt detta har en kampanj bedrivits för att få inbjudna internationella författare att också bojkotta Bokmässan.

ANNONS

– Uppfattningar om vad vi står för och vilka vi är, de är subjektiva. Den uppfattning som de har satt på pränt gentemot internationella författare är inte direkt smickrande för oss. De håller Bokmässan ansvariga för många saker som sker kring högerextremistisk framväxt. Det tycker jag inte är rättvist. Men det är individer som har skrivit breven, inte organisationerna, säger Maria Källsson till Resumé.

– Det är klart att inbjudna författare som inte är tillräckligt inlästa på debatten och blir uppmanade till bojkott har svårt att förhålla sig till formuleringar som; ”De har bjudit in en nazistisk utställare till bokmässan”. Då är det lätt att missförstå. Det har tagit tid att förklara för våra internationella gäster hur det egentligen ligger till och där har vi behövt få förlagens hjälp.

Ovanpå allt detta, som kunde ha knäckt vilken organisation som helst, dök så ännu mer högerextrema Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) upp och sökte och fick tillstånd att demonstrera under lördagen – Bokmässans bästa dag publikmässigt. Frågan är om det var en effekt av Nya Tiders närvaro.

– De var i Falun på 1 maj, visade sig i Båstad under tennisveckan, de visade sig i Almedalen och har varit i Stockholm. De är där medierna är, där de vet att de kan få mycket uppmärksamhet. Det är ett strålande tillfälle för dem, svarar Maria Källsson.

Bokmässan försöker nu få demonstrationen flyttad till en mer lämplig plats. Med tanke på vad Aftonbladet rapporterade i helgen om att polishusets garage byggs om till arrestlokal med plats för 350 personer, får man verkligen hoppas att det lyckas.

”Hur många poliser som kommer att vara i tjänst nästa lördag är inte officiellt, men förstärkningar kommer att anlända till Göteborg från flera delar av landet. Insatsen jämförs internt med den under Europa league-matchen i våras, en av de största kommenderingarna någonsin.”, skriver Aftonbladet.

Ett antal utställare har hoppat av (bland annat Expo) och bojkottat mässan liksom ett par hundra författare och även agenter – men det kommer fortfarande ett par tusen författare. Enligt Maria Källsson är ytan på mässgolvet utsåld och det finns inget som indikerar att antalet besökare skulle bli färre än vanligt.


ANNONS


Förutom kanske det faktum att polisen gett tillstånd till en nazistdemonstration i närheten och fruktar motdemonstranter som vill starta kravaller. Det är något som riskerar att skrämma bort en del av de 30 000 besökare som brukar gästa mässgolven på lördagen.

Läs hela intervjun med Maria Källsson i Resumé här.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Bland ett 30-tal titlar fastnar vi för Bokhunden Edgar och tågmonstret av Ingrid Jönsson, Spöket av Aase Berg och Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick av Sebastian Laneby.

🎂 Födelsedagar: Tove Jansson (1914-2001) var född den 9 augusti och sedan 2020 är det en inofficiell flaggdag i Finland, då Tove Jansson-dagen firas. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen, den första, Småtrollen och den stora översvämningen, utkom redan 1945. Förutom författare var hon illustratör, konstnär och serieskapare. Katarina Wennstam (född 1973) har födelsedag idag. Journalist, författare och debattör som senare i höst kommer med Dödsbädden, den tolfte boken i hennes Justitiaserie.

👩‍🍳 Den 9 augusti är tydligen Rulltårtans dag men även Internationella dagen för världens ursprungsfolk. Recept på rulltårta hittar du i böcker som Baka i långpanna deluxe av Frida Skattberg. Dagens andra boktips får då bli Ursprungsfolkens religioner – Land, minne, kultur av Daniel Andersson.🚫 52 böcker. PEN America rapporterar att det största skoldistriktet i Utah har bannlyst 52 böcker av 41 författare som ska avlägsnas från biblioteken i distriktet. PEN ser det som en ”bekymrande eskalering i bannlysandet av böcker”. Bland de bannlysta böckerna finns exempelvis Den sommaren av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki och en bok av David Levithan (som i flera böcker ifrågasätter föreställningar om kön, genus och sexualitet, och tänjer gränserna för hur det kan skildras i ungdomslitteraturen). 42 % av titlarna som plockats bort har HBTQ-karaktärer eller -teman.

🤟 Mer än Tiktok. Colleen Hoover dominerade USA-topplistan för första halvåret 2022 vilket förklaras av #BookTok på TikTok. Eller? Slate gör en djupdykning och finner att Hoover var stor på både Youtube och Instagram långt innan Tiktok dök upp. Hon bryter även mot ”regeln” att hålla sig till en genre – till skillnad från många andra bästsäljande författare. Romantik är dock en återkommande ingrediens i vad som summeras ”the everything bagels of popular fiction”. I september kommer hennes nya roman Minnen av honom på svenska – på Modernista.


Uppdateras under dagen …