Maria Källsson om mediestormen och högerextremister kring Bokmässan

Maria Källsson, VD Bokmässan. Foto: Alexander Lagergren

Bokmässans vd Maria Källsson har det senaste året levt i en mediestorm som lär fortsätta den närmsta veckan. I en intervju med tidningen Resumé berättar hon om kritiken, rubrikerna och bojkotterna.

– Jag tror besökarna kommer få känslan av att väldigt mycket är som det faktiskt brukar vara. Om man läser tidningsartiklar inför mässan kan man nästan få känslan att alla har hoppat av och att det inte blir någon mässa, säger Maria Källsson till tidningen Resumé.

Ända sedan det avslöjades att den högerextrema tidningen Nya Tider skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg 2016 har debatten rasat på kultursidor, i sociala medier och i alla andra typer av medier. Maria Källsson berättar att de fördubblat antalet pressklipp om Bokmässan på ett år – och en stor del av de artiklarna har handlat om Nya Tiders närvaro.

ANNONS

Hon konstaterar även att vissa medier blandat samman seminarieverksamheten (där Bokmässan bjuder in författare och väljer ut bland de föreläsare som förlagen föreslår) med själva mässan. I vissa artiklar har påståtts att Nya Tider var inbjudna att tala på mässseminarier, vilket naturligtvis inte är sant.

När det stod klart att Bokmässan skulle tillåta Nya Tider att ställa ut även på 2017 års mässa deklarerade ett stort antal författare i DN att de bojkottade mässan. Det följdes sedan av att flera alternativa mässor presenterades. Dels på Världsnaturmuseet tvärs över gatan och dels på Heden i ETC:s regi.

Samtidigt som medierna rapporterat om allt detta har en kampanj bedrivits för att få inbjudna internationella författare att också bojkotta Bokmässan.

ANNONS

– Uppfattningar om vad vi står för och vilka vi är, de är subjektiva. Den uppfattning som de har satt på pränt gentemot internationella författare är inte direkt smickrande för oss. De håller Bokmässan ansvariga för många saker som sker kring högerextremistisk framväxt. Det tycker jag inte är rättvist. Men det är individer som har skrivit breven, inte organisationerna, säger Maria Källsson till Resumé.

– Det är klart att inbjudna författare som inte är tillräckligt inlästa på debatten och blir uppmanade till bojkott har svårt att förhålla sig till formuleringar som; ”De har bjudit in en nazistisk utställare till bokmässan”. Då är det lätt att missförstå. Det har tagit tid att förklara för våra internationella gäster hur det egentligen ligger till och där har vi behövt få förlagens hjälp.

Ovanpå allt detta, som kunde ha knäckt vilken organisation som helst, dök så ännu mer högerextrema Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) upp och sökte och fick tillstånd att demonstrera under lördagen – Bokmässans bästa dag publikmässigt. Frågan är om det var en effekt av Nya Tiders närvaro.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– De var i Falun på 1 maj, visade sig i Båstad under tennisveckan, de visade sig i Almedalen och har varit i Stockholm. De är där medierna är, där de vet att de kan få mycket uppmärksamhet. Det är ett strålande tillfälle för dem, svarar Maria Källsson.

Bokmässan försöker nu få demonstrationen flyttad till en mer lämplig plats. Med tanke på vad Aftonbladet rapporterade i helgen om att polishusets garage byggs om till arrestlokal med plats för 350 personer, får man verkligen hoppas att det lyckas.

”Hur många poliser som kommer att vara i tjänst nästa lördag är inte officiellt, men förstärkningar kommer att anlända till Göteborg från flera delar av landet. Insatsen jämförs internt med den under Europa league-matchen i våras, en av de största kommenderingarna någonsin.”, skriver Aftonbladet.

Ett antal utställare har hoppat av (bland annat Expo) och bojkottat mässan liksom ett par hundra författare och även agenter – men det kommer fortfarande ett par tusen författare. Enligt Maria Källsson är ytan på mässgolvet utsåld och det finns inget som indikerar att antalet besökare skulle bli färre än vanligt.

Förutom kanske det faktum att polisen gett tillstånd till en nazistdemonstration i närheten och fruktar motdemonstranter som vill starta kravaller. Det är något som riskerar att skrämma bort en del av de 30 000 besökare som brukar gästa mässgolven på lördagen.

Läs hela intervjun med Maria Källsson i Resumé här.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.