Novellix gör sin största satsning någonsin med novellsamlingen Grannar

Är grannen din vän eller fiende? Kulturproducent och agent Margareta Peterssons projekt Grannar blir Novellix hittills mest omfattande utgåva någonsin med nio novellförfattare samlade i en box. 

Novellix har sedan tidigare arbetat fram ett format där man samlar noveller i en box. Med Grannar gör de nu sin största satsning på formatet någonsin. Boxen består av nio noveller och upphovskvinnan bakom projektet är kulturproducenten och agenten Margareta Persson.

Den 2:a mars släppte Novellix Grannar – en samling om nio noveller av nio olika författare som fritt fått tolka begreppet ”grannar” i sina texter. Varje novell har Novellix vanliga form men alla kommer att vara samlade i en lite större box än de novellboxar Novellix tidigare producerat om normalt fyra noveller i varje.

Bakom projektet står kulturproducenten och agenten Margareta Petersson som sedan tidigare arbetat brett med både scen-, program-, och utställningsverksamhet på bl a Kulturhuset, Riksteatern och Sveriges Radio. Hon är också den ena av två projektledare som grundade och initierade Stockholm Literature på Moderna museet 2013. Grannar är ett sidospår till hennes övriga uppdrag.

Bakgrunden till Grannar är Margaretas egna tankar som dök upp sommaren 2014 när hon funderade kring integritet och civilkurage. Hon ställde sig frågan om en granne är att betrakta som främling, vän eller fiende och kom fram till att hennes egen definition av en granne är medmänniska.

– Grannar kan vara människor man går förbi dagligen, som man känner igen men inte säger hej till, säger Margareta. Man har något gemensamt, något mellanmänskligt, utan att känna varandra. Vårt samhälle behöver ett tillåtande för varandra – man måste inte spegla allt i sig själv. Jag saknar värdigheten i samtalet i dagens samtal och debattklimat.

Noveller av Kim Thúy, Lars Norén, Kjell Westö, Lydia Davis mfl

Bakom novellerna står författarna Elsie Johansson, Kim Thúy, Lars Norén, Josefine Klougart, Augustin Erba, Merethe Lindström, Aris Fioretos, Kjell Westö och Lydia Davis. Urvalet var viktigt för Margareta som ville skapa en blandad och brokig skara författare för att ge innehållet i Grannar en mångfald. Författarna har fått tolka begreppet fritt vilket enligt Margareta är ett sätt att visa hur ett och samma ämne – grannar – kan tolkas, vilket vidgar perspektiven. Ingen har mer rätt än den andra och de kan existera sida vid sida. Omslaget är skapat av konstnären Karin Mamma vilket är ett medvetet val från Margaretas sida:

– De konstnärliga insatserna är jämbördiga med de litterära, säger hon. Det vill jag betona.

Projektets natur har lett till ett kollektivt samarbete och en gemenskap även om varje novell är en fristående tolkning och text.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

– Jag har en bred erfarenhet från mitt tidigare yrkesliv och har jobbat mycket med samarbeten, säger Margareta. Det är roligt och svårt men framförallt blir resultatet kraftfullare.

Styrkan i projektet var något som Lena Hammargren, VD och förlagschef på Novellix såg direkt:

– Novellix tvekade inte på sitt ja, säger Margareta. Lena förstod snabbt projektets kraft och vidd och jag tycker om förlagets koncept och form.

Novellix-grannar

Novellix satsar på samlingsboxar för noveller

Från Novellix håll är man mycket nöjda över utgåvan. Man ser det som en stor möjlighet att både bredda sin katalog med både internationella och svenska namn men också en chans till att göra ytterligare en satsning på samlingsboxarna.

– Att vi mer och mer valt att sälja våra böcker i samlingsboxar har skett naturligt i och med att det blir enklare för kunden att snabbt kunna plocka på sig en ask för att ge bort i present säger Julia Ahl som arbetar med PR och kommunikation på Novellix. Men det underlättar också lite vad gäller logistiken för återförsäljarna. Och framför allt har de ju varit så populära.

Att ge ut nio istället för tidigare fyra noveller i en box gav Novellix en utmaning att tänka nytt.

– Vi gillar att hitta nya sätt att paketera på, jag tror det är en del av vad Novellix handlar om, säger Julia. Men samtidigt som vi allt mer lyfter fram våra färdigpaketerade presentboxar är det ju så klart viktigt att inte glömma bort själva idén – att varje novell ska få stå för sig, och just i det här projektet med Grannar blev det ju extra fint att boxen kunde få vara huset, som i sin tur rymmer de nio – självständiga och fristående – grannarna!

Generellt sett går det bra för Novellix som använt 2015 och 2016 för att hitta en effektiv struktur både internt och mot återförsäljarna enligt Julia. Parallellt har man arbetat med att identifiera nya kundsegment vilka till stor del funnits inom detaljhandeln och omsättningen har under de två åren ökat med 35%.

– Under 2016 ökade vi utgivningstakten och fortsatte bredda vår utgivning med både nya genrer och stora namn, säger Julia. Det öppnade många dörrar.  Förhoppningarna med Grannar är självklart att boxen ska kunna nå ut till så många som möjligt, och då också nya läsare som därigenom kan upptäcka vårt format. Det är ett väldigt starkt tema och vi tror att det kommer locka och intressera nya kunder samt generera spännande samtal – något som redan börjat hända!

Även om Grannar är en storsatsning från Novellix är den största förväntningen inte ekonomisk utan att hitta nya marknader genom nya läsare och tvärtom.

– Vi har redan fått väldigt fin respons och märkt ett stort intresse genom såväl förhandsbeställningar som press och event, så det här ska nog gå bra, avslutar Julia.

Foto: Cato Lein

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.