En dold eboksmarknad i USA – värd 11 miljarder kronor

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Eboksförsäljningen har inte sjunkit i USA. Faktum är att den aldrig slutade växa. Anledningen: en dold marknad av indie/egenutgivna titlar som uppskattas till 11 miljarder kronor – eller 300 miljoner exemplar 2016.

Vi har skrivit om ett antal mätningar av försäljningen på den amerikanska marknaden som på många sätt är mer transparent än den svenska då exakta antal exemplar anges varje vecka genom Nielsen Book Scan.


ANNONS


Flera undersökningar de senaste åren har talat om att eboksförsäljningen planat ut eller till och med sjunkit medan tryckta pappersböcker har tagit tillbaka förlorad mark. Orsaken till pappersböckernas comeback är inte heller glasklar, det är kombinationer av ökad efterfrågan på barn- och ungdomsböcker, målarböcker och faktiskt kampanjpriser hos Amazon som ökat försäljningen i antal exemplar. Samt givetvis att befolkningen växer.

Men det finns även en felmarginal som blir allt större. De där siffrorna inkluderar sällan böcker som är utgivna på icke-traditionell väg – indieböcker eller egenutgivna.

Vid konferensen Digital Book World 2017 denna vecka presenterades siffror på den här dolda marknaden. Data Guy som samlar information och statistik om försäljning av böcker från mängder av källor och samkör dem till rapporten Author Earnings hävdade där att amerikanska läsare spenderar 1,25 miljarder dollar (11 miljarder kronor) på icke-traditionellt publicerade böcker. Eller 300 miljoner exemplar, varav merparten eböcker med ett snittpris på runt 2,99 dollar (26-27 kr), skriver TeleRead.

Ett annat intressant faktum: 43 procent av alla pengar som spenderas på eböcker (och 24 procent av pengarna som läggs på böcker) används för att köpa böcker som saknar ISBN-nummer. En stor del av dessa säljs på Amazon.

ANNONS

Kontentan av allt det här är att e-boksförsäljningen inte alls har sjunkit – tvärtom så slutade den aldrig växa, skriver Observer. Men den största delen av ökningen har inte skett via de traditionella förlagen utan stora mängder egenutgivare som i många fall publicerar direkt på Amazon och andra plattformar.

Ytterligare en faktor som komplicerar mätningarna är förstås Kindle Unlimited som är Amazons abonnemangstjänst där kunderna betalar per månad och inte per exemplar av eböcker de läser. Enligt Author Earnings rapport så motsvarar försäljningen via Kindle Unlimited 14 procent av den amerikanska eboksmarknaden.

Det här är viktigt att komma ihåg när vissa verkar dra en lättade suckar över att eböckerna inte tagit över ännu utan att papper står sig.

Vi får anledning att återkomma till de många spännande föredrag som hölls på Digital Book World.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar med detta utgivningsdatum. Ett flertal pocketsläpp, som Vindarna på Camino Island av John Grisham och Mannen som dog två gånger av Richard Osman. Men vi hittar även titlar som Tova med mig! av Tatiana Jonasson, Prepperprästens beredskapsbok av Jonas Ahlforn och Partiet som kom in från kylan av Magnus Utvik.

🎂 Födelsedagar: Enid Blyton (1897-1968) var den född 11 augusti. Känd för sina ungdomsdeckare i serier som Fem-böckerna och Hemliga sjuan. Men Blyton hade även sina mörka sidor. Läs även Boktuggs långa reportage om författaren Enid Blyton. Även Alex Haley (1921-1992) föddes denna dag, han är mest känd för boken Rötter som blev tv-serie men han skrev även Malcolm X självbiografi. Och så säger vi grattis till programledaren och barnboksförfattaren Johanna Westman (född 1969) som nästa vecka släpper Varannan vecka : Kokbok för barnveckan/Kokbok för egenveckan.

🏖️ Den 11 augusti firar man Lek i sanden-dagen vilket kanske är passande eftersom det utlovats bra väder (i alla fall i Skåne) under sommarlovets sista dagar. Boktips? Kanske pekboken Stranden av Love Antell och Jenny Bjarnar eller Plocka tång & strandväxter : Recept och tillagning av Linnéa Sjögren och Karolina Martinson.💕 Uppföljare. Katarina Widholms succéroman Räkna hjärtslag har hittills sålt i över 50 000 exemplar och nominerats till Årets bok 2022. Den 15 augusti släpps uppföljaren Värma händer som följer huvudpersonen Betty under åren 1942 till 1944. Ljudboken släpptes redan igår, inläst av Katarina Ewerlöf.

📈 Hoover-update. Häromdagen konstaterade vi att nästa bok på svenska av Colleen Hoover (Minnen av honom) släpps på Modernista. Innebär det att Bonnierförlagen tappat en av världens bäst säljande författare just nu?
– Nej, Lovereads och Forum har inte släppt Colleen Hoover. Hon var en av Lovereads första författare och vi har hittills givit ut Det slutar med oss samt Förbannade kärlek med stor framgång, titlar vi fortfarande arbetar väldigt aktivt med. Hoover är en oerhört produktiv författare som har flera aktiva spår i sitt författarskap på hemmamarknaden i USA som även där ges ut på olika förlag. Vi tycker det är jättekul med den rådande Hooverhypen och är säkra på att fler utgivna Colleen Hoovertitlar kommer att synliggöra författarskapet ytterligare i Sverige, säger Malin Berglund på Lovereads.


Uppdateras under dagen …