Akademibokhandeln: Ingen vinnare i Läsarnas val – för få röstade

Läsarna skulle få utse sina favoritböcker. Men när Akademibokhandeln stängde tävlingen Läsarnas val så visade det sig att så få röstat att det inte gick att utse några vinnande böcker.

– Vi har fått alldeles för få röster för att kunna kalla det just Läsarnas Val. Det beror troligtvis på att det var ett komplicerat röstningsförfarande då det inte var något urval utan man kunde rösta på samtliga böcker. Det var en god tanke i grunden men fungerade inte, säger Cecilia Helsing på Akademibokhandeln som inte vill berätta hur många som faktiskt röstade i tävlingen.

På tävlinggsidan för Läsarnas val skriver Akademibokhandeln:
”Nu är röstningen avslutad i Läsarnas Val, Akademibokhandelns nya bokpris. Tyvärr måste vi besviket konstatera att det varit mycket färre röstande än vi hade hoppats på och räknat med. Det har t.o.m. varit så få röster att det inte går att utse någon vinnare.”

Boktugg skrev om Läsarnas val när satsningen lanserades i början av september. Läsarna fick själva rösta på vilka böcker de ville (utgivna 1 nov 2015-31 okt 2016 på svenska) i sex kategorier: Roman, Deckare & Spänning, Facklitteratur, Mat & Dryck, Barn & Ungdom (från 7 år) och Bilderbok (0-6 år).

Det fanns alltså ingen jury eller ett urval utan det var verkligen fritt fram att rösta på precis den bok man ville. En röst per person och kategori.

Boktugg och många andra såg faran med röstfusk eftersom det inte fanns några tekniska spärrar som kunde hindra någon att rösta flera gånger med olika epostadresser. Den andra stora faran var givetvis röstfiske, där författare med väldigt stor närvaro i sociala medier skulle gynnas på bekostnad av dem som knappt använder internet.

Men i slutändan blev problemet ett helt annat – för få röstande. Lite överraskande med tanke på att Akademibokhandeln under samma period passerade milstolpen en miljon kunder i sin kundklubb.

– Det var också svårt att nå ut med information om tävlingen. Kanske vi underskattade den delen eller så var det just att folk upplevde att det blev för många moment när man själv behövde söka rätt på en bok istället för att bara kryssa för ett av tio färdiga alternativ, säger Cecilia Helsing.

Tanken var god, att folket skulle få tycka till utan att någon expertjury först gallrat. Akademibokhandeln har heller inte gett upp – även om det inte är bestämt om det blir ett nytt försök 2017.

– Nu ska vi utvärdera detta noga för att se om och i så fall hur Läsarnas Val kommer leva vidare i framtiden. Jag tror fortfarande på idén att lyfta läsarna men vi måste hitta ett mycket bättre upplägg om detta ska genomföras igen, säger Cecilia Helsing.

Läsarnas val fick alltså ingen vinnare i år. Fast det är inte riktigt sant. De röstande hade chans att vinna ”gyllene bokpaket” och Akademibokhandeln plockade faktiskt ut nio vinnare bland dem som hade tagit sig tid att rösta.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL