Boktuggs novelltävling 2020
– vinn 10 000 kronor

Vinnarna i novelltävlingen 2020:

Första pris:
Odjuret och skönheterna – en dejtingdokusåpa av Cecilia Åhman
2-5:e pris (delad andra plats):
Spegelns bild av Tobias Forsberg
Askungen av Ella Elmgart
Brott och fall av Jakob Theander
Utvald av Cecilia Hultberg

Läs intervju med vinnaren Cecilia Åhman här.

Uppdatering 1 mars 2021: Vi har ett resultat. Presenteras inom kort … 

Uppdatering 3 feb 2021: Juryn är hopplöst underbemannad och slö. Vi har skickat ut en hel del ”refuseringsmejl”, men ni är fortfarande många som väntar på besked och framför allt ska vi presentera de finalister och vinnare! Därför har vi nu satt en deadline för juryn. Vid midnatt den 28 februari.

Deadline för tävlingen är passerad. Vi fick in över 300 noveller och just nu läser juryn för glatta livet. Vi ska nu utse tolv finalister och en slutlig vinnare. Tack alla som skickat in sina noveller och tack för ert tålamod.

Boktugg utlyser en novelltävling där förstapriset är 10 000 kronor. Men vi kommer även att utse ett antal finalister som publiceras på Boktugg under året.

Ämne: Din novell ska baseras på en fiktiv bok eller berättelse som är public domain (författaren har varit död i minst 70 år, vilket innebär alla författare som dog 1949 eller tidigare). Du kan exempelvis göra som många andra och utgå ifrån en saga av HC Andersen eller bröderna Grimm och förflytta den i tiden eller skriva den ur en annan karaktärs perspektiv. Men du kan också ta en hel bok som bas för fan fiction, som Djungelboken eller Stolthet och fördom. En fortsättning eller prolog. Endast fantasin sätter gränser. Vi är öppna för alla genrer: skräck, romance, spänning, humor, fantasy, SF och så vidare.

Restriktioner: Novellen får inte tidigare vara publicerad i tryckt eller digital form. Du får skicka in maximalt tre bidrag till årets tävling.

Längd: Novellen ska vara mellan 2 000 och 7 500 ord (motsvarande mellan 10 000 och 40 000 tecken)  samt skriven på svenska.

Inlämning: Tävlingsbidrag skickas per mejl, bifogad i word- eller RTF-format. Mejlet är ditt följebrev så berätta lite om dig själv, vad du skrivit innan och något kort om novellen. Ange även vilket verk den är baserad på eller inspirerad av. 

Rättigheter: Du intygar genom att skicka in novellen att du äger rätt till den, att det är en originalberättelse som du är författare till. För de noveller som utses till finalister skriver Boktugg särskilt utgivningsavtal med författaren där Boktugg äger rättigheter att ge ut den i digitalt och i print för den svenska marknaden under tre år. Författaren äger fortfarande utlands-, film- och andra rättigheter till sitt verk.

Jury: Boktuggs redaktion kommer att göra urvalet tillsammans med personer i vårt nätverk. Juryns beslut kan ej överklagas.

Priser: En slutlig vinnare som får 10 000 kronor i förstapris kommer att utses under året. Vinstskatt betalas av vinnaren. Ett antal finalister kommer löpande att utses under året som erbjuds ett mindre garantiarvode för publicering av novellerna på Boktugg.se. Juryn kan även bestämma sig för att dela ut ett eller flera extra priser om vi tycker att det finns fler som bör vinna.

Deadline: Vi läser tävlingsbidrag löpande under året, så vänta inte med att skicka in. Absolut sista datum för deltagande i 2020 års novelltävling var den 10 september 2020.