Grattis Cecilia Åhman – vinnare i Boktuggs Novelltävling 2020

Vinnare i Boktuggs novelltävling 2020: Cecilia Åhman. Foto: Privat. Bakgrundsbild: iStock. Montage: Boktugg.

Det dröjde ända till 2021 innan Boktuggs jury enats om en vinnare i novelltävlingen: Cecilia Åhman med bidraget ”Odjuret och skönheterna – en dejtingdokusåpa”.

Hösten blev vinter innan Boktuggs jury tuggat sig igenom de nästan fyrahundra noveller som skickades in till vår tävling. Efter den övningen har vi respekt för alla bokförlag som får in fler fullängdsmanus än så.

Det är inte lätt att jämföra olika stilar av noveller. Allvarliga och mer humoristiska, socialrealism med fantasy eller science fiction. Det har varit gott om välskrivna bidrag men till slut var vi tvungna att välja. Vi bestämde oss för att utse fem finalister varav en blev slutlig vinnare.

Vinnarna i novelltävlingen 2020:

Första pris:
Odjuret och skönheterna – en dejtingdokusåpa av Cecilia Åhman
2–5:e pris (delad andra plats):
Spegelns bild av Tobias Forsberg
Askungen av Ella Elmgart
Brott och fall av Jakob Theander
Utvald av Cecilia Hultberg

Vinnarnovellen blev alltså ”Odjuret och skönheterna – en dejtingdokusåpa” och är skriven av Cecilia Åhman. Juryn var enig om att novellen var ”rolig, välskriven och kreativ med många välkända karaktärer i delvis nya roller”.

Grattis, kan du berätta hur du fick idén till novellen?
– Jag snubblade över en väldigt häftig bild där någon hade ritat Belle iklädd odjurets päls och där väcktes den första inspirationen till novellen. Det kändes som en spännande twist på historien att Belle skulle ta över den våldsamma rollen! Rosen som symbol är ju otroligt viktig i berättelsen och jag tyckte det fanns likheter med den rosceremoni man har i tv-programmet ”Bachelor/Bachelorette”. Där föddes idén om en slags dokusåpa. Sedan var jag sugen på att skriva den som en science fiction och då föll de sista bitarna på plats i och med rymdmiljön och att hela programmet/novellen utspelar sig i en VR-värld i Törnrosas huvud. Det blev ett väldigt annorlunda format på texten som jag hoppades skulle bli lite unikt och sticka ut, säger Cecilia Åhman.

Vem är du och vad gör du när du inte skriver?
– Jag är 35 år, bor på södra sidan om Stockholm och jobbar på dagen som förskollärare. Är egentligen utbildad gymnasielärare i svenska och filosofi. Jag är uppvuxen i skärgården och har fått mycket av min inspiration från naturens mystik. Eftersom jag var sladdbarn och yngst i familjen blev jag lite av en observatör och lyssnade ofta intresserat på de vuxnas samtal. Fick nog se mycket läskig film tidigt och där väcktes min fascination för fantasy, skräck och det mörka hos människor, säger Cecilia och tillägger:

– Andra intressen utöver skrivandet och läsandet är växter, film/serier, tv-spel, vandring och träning (helst utomhus). Resor är väldigt kul, men en vandring i skogen eller utmed havet här hemma är minst lika inspirerande!

Cecilia berättar att hon har skrivit sedan hon var barn och alltid haft en stor fantasi. Slukade böcker i skolan. Älskade att hitta på historier och skriva och rita egna böcker.

– I tonåren blev det mest poesi, men sista året på gymnasiet började jag på min första bok, Bränt Land, som blev del ett i min serie Arvet efter Mörkertiden. Jobbade till och från med den boken i tio år innan jag kände att den var redo för utgivning. Förlagen var dock inte särskilt intresserade av ett fantasymanus, så jag bestämde mig för att ge ut det själv. Jag skriver också en hel del noveller inom fantasy, science fiction och skräck, säger Cecilia och fortsätter:

– Skrivandet har varit ett sätt för mig att andas: att bearbeta, förstå mig på saker och framför allt drömma mig bort till andra världar. Jag tycker livet är svårt och älskar allt magiskt som lyfter vardagen. Jag läser sällan böcker utan fantastiska inslag, även om det blev en hel del klassiker när jag läste litteraturvetenskap. Har mest läst klassisk fantasy, så försöker nu utforska mer science fiction och skräck. Författare som påverkat mig mycket är Elizabeth Moon, Tolkien, Robert Jordan och Stephen King.

Hur går det med din bokserie?
– Tredje och sista boken har varit svår att skriva. Coronaåret påverkade mitt skrivande ordentligt. Jag lever för sociala kontakter och upplevelser av olika slag, och påverkas väldigt mycket av hur andra har det, så inspirationen jag annars bara kan plocka fram när jag sätter mig ner framför datorn har inte funnits där. Men jag tror jag har fått ihop runt två tredjedelar av första utkastet i alla fall och hoppas bli helt klar i år. Längtar efter att få berätta klart om de här karaktärerna som varit med mig i mer än femton år!

Förstapriset i tävlingen är 10 000 kronor, vad ska du använda pengarna till?
– Pengarna är ett otroligt välkommet tillskott som kommer gå direkt till ett nytt projekt jag håller på med, en dikt/konstbok. Jag samarbetar där med en illustratör, Andreas Raninger, som målar fantastiska bilder till mina dikter. Nu har jag råd att ta in fler illustrationer än jag hade tänkt och det känns fantastiskt! Sedan kommer jag ta en paus från dagjobb ett tag i sommar, så vinsten hjälper verkligen mig att satsa mer på skrivandet i år, säger Cecilia.

Vinnarnovellen kommer att publiceras i Magasinet Boktugg under våren.

Vi vill passa på att tacka alla som deltagit i tävlingen. Vi återkommer eventuellt under våren 2021 med en ny novelltävling, troligen tillsammans med en samarbetspartner.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL