Sten Åke Johnsson

Sten Åke Johnsson föddes i Göteborg i början på 40-talet, när hela världen stod i brand och andra världskriget var ett faktum. Några år senare flyttade han till morföräldrarna som drev ett lantbruk i Kville, i Tanums kommun, och efter obligatorisk skolgång gick flytten till Uddevalla.

Några år till sjöss avslutades med femton månader i Kungliga flottan. Därefter gifte sig Sten Åke med Mary och paret fick två söner.

Under några år blev det varvsanställningar, arbete inom processindustrin och arbete på raffinaderi i Lysekil. Under samma tid pågick studier på gymnasienivå till maskiningenjör.

Det första uppdraget utomlands var som underhållschef på en av världens största integrerade jordbuksprojekt i Saudiarabien. Det andra projektet utomlands var också som chef för underhåll, denna gång i Somalia under uppbyggnaden av ett större mejeri. Ett projekt som fick avbrytas beroende på det inbördeskrig som bröt ut. Västerlänningar blev evakuerade från landet med FN:s hjälp.

Nästa projekt var som servicechef på ett oljeraffinaderi i dåvarande Nord-Jemen, närmare bestämt i Hodeidah vid Röda Havets Kust.

Karriären kröntes i ett nytt enormt stort projekt där svenska ingenjörer bygger underjordsanläggningar i Saudiarabien. Denna gång blir Sten Åke Johnsson ansvarig för rekrytering av asiatisk personal från Filippinerna och Pakistan. Beroende på projektets storlek anställdes många tusen av olika yrkeskategorier från dessa länder. Senare i samma projekt tillbaka i Saudiarabien anställdes han på en avdelning som framställde teknisk dokumentation, nödvändig för drift och underhåll av anläggningarna. De sista åren sysslade Sten Åke Johnsson med underhållsfrågor och inspektionskriterier innan pensioneringen tog vid.

Framställningen av teknisk dokumentation väckte Sten Åke Johnssons intresse för skrivandet. Detta har resulterat i att flera bokmanus har framställts sedan pensioneringen. Opiumsmugglaren är den första som ges ut på förlag.