Viveca Gemne

Viveca Gemne, med rötterna i Skåne, flyttade utomlands efter avslutade juridikstudier i Lund. Hon tillbringade flera år på kontinenten innan hon kom till Oslo där hon nu är bor och arbetar. Detta är hennes debutbok – en spänningsroman som till stor del utspelas i Oslo med förgreningar till Sverige och Sydafrika. Boken speglar också delar av Vivecas eget yrkesliv i en internationell miljö.

Ord från författaren: När vi utan eget förvållande hamnar i händelsernas centrum, blir misstänkta och känner oss hotade – vad gör vi då? Jag har läst många deckare och fängslas mest av de historier som kan drabba vem som helst av oss. 

Idén till min bok – en deckare – fick jag efter att ha deltagit på en ledaraspirantutbildning. Den var skräddarsydd för utvalda medarbetare som min arbetsgivare Norad (den norskamotsvarigheten till Sida) arrangerade för en del år sedan. Hela omgivningen – en kursgård - där deltagarna hade en veckas utbildning utgjorde den perfekta ramen för ett mord. Avlägset belägen och ett begränsat antal personer på kursgården gav en sluten miljö som jag har använt mig av.