Åke Edwardson

Åke Edwardson, som är uppvuxen i Sävsjö och Vrigstad, har en bakgrund som maskinsnickare. Han har senare arbetat som pressofficer för FN i Mellanöstern och som journalist. Han medverkade 1994 i läroboken Göra tidning. Senare har han skrivit bland annat reseskildringen Ove Allansson – sjöfararen som inte går i land (1996).

År 2009 fick han utmattningstinnitus och gick in i väggen, varvid han lät sin huvudperson, kommissarie Winter, få samma sjukdom.

Åke Edwardson är sedan 1977 gift med Rita Lejtzén Edwardson, född 1952. De har två döttrar, födda 1978 respektive 1982.

Edwardson debuterade som skönlitterär författare 1995 och fick Svenska Deckarakademins debutantpris för Till allt som varit dött. I Dans med en ängel (1997) introducerades kriminalkommissarie Erik Winter som huvudperson. Denna roman tilldelades även Svenska Deckarakademins stora pris som 1997 års bästa svenska kriminalroman.

Edwardsons kriminalromaner utspelar sig till stor del i Göteborgsmiljö, men vissa scener är hämtade från trakterna kring Sävsjö och Vrigstad.

Böckerna om Erik Winter har blivit TV-deckare med Johan Gry som kommissarie Winter.

I slutet av Den sista vintern (2008) fick Edwardson läsarna att tro att Winter drunknade i en swimmingpool i Spanien och blev tvungen att tillskriva ett extra kapitel i pocketversionen. Senare har han skrivit fler böcker om Winter. Dessutom har han skrivit andra skönlitterära böcker, inklusive flera ungdomsböcker.

Källa: Wikipedia