Anne Swärd

Anne Swärd publicerade sig tidigt med poesi, kortprosa och noveller i antologier och litteraturtidskrifter som Södra Magasinet och Katten. Hon debuterade 1984 som 15-åring med ungdomsboken Villa humlesurr och har skrivit ytterligare några barnböcker samt illustrerat egna och andras böcker. Efter studier i socialantropologi och konst gav hon 2003 ut sin första roman, Polarsommar, för vilken hon blev Augustnominerad med motiveringen: "En mäktig kör av röster skildrar en familj i kris. De enskilda rösterna fogar bit efter bit till en stark berättelse om hur upprepade svek och konfrontationer urholkar de starkaste mänskliga relationer. Överraskande perspektivskiften och ett språk som präglas av detaljskarpa betydelsenyanser ger berättelsen psykologiskt djup." Polarsommar har erhållit flera utmärkelser och har översatts till flera språk.

2006 följdes debuten av Kvicksand, en samhällskritisk roman med handlingen förlagd till köpenhamnsk miljö. Den nominerades till tidningen Vi:s litteraturpris och belönades med det då nyinstiftade Mare Kandre-priset. Recensenten Erik Löfvendahl skriver "med en återhållen men ändå poetisk prosa gestaltar Anne Swärd en likgiltig åskådares väg till aktivt engagemang. Kvicksand är mystisk, skrämmande och underhållande".

Våren 2010 utkom hennes tredje roman, Till sista andetaget.

Hösten 2015 publicerades hennes tre första romaner i en samlingsvolym under namnet Akta dig för kärleken med ett nyskrivet förord.

2016 tilldelades Anne Swärd det första Helga-priset, i Hjalmar Söderbergs anda, av Skönlitterära Författarsällskapet Stockholm Nord.

I september 2017 kom hennes fjärde roman, Vera, om den unga flyktingen Sandrine som anländer till Sverige under andra världskrigets slutskede. Ingrid Bosseldal skrev i Göteborgs-Posten om boken: "Anne Swärd är en gudabenådad berättare och en epiker av stora europeiska mått".

Anne Swärd är översatt till ett tjugotal språk, bland annat engelska, franska, spanska, italienska, ryska och persiska.

Den 28 mars 2019 valdes hon in i Svenska Akademien på stol nr 13 som efterträdare till Sara Stridsberg och tog sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december 2019.

Swärd är bosatt i Fyledalen utanför Ystad. Hon har även studerat vid Konstfack och har varit verksam som konstpedagog och illustratör.

Källa: Wikipedia