Dan Kandell

Dan Kandell är utbildad skådespelare (Malmö Teaterhögskola) jobbar med regi och att skriva dramatik. Han är född i Stockholm men uppväxt i Skåne och har arbetat i Skåne den mesta tiden av sitt yrkesliv. Har arbetat på Malmö Stadsteater, Helsingborgs Stadsteater, Borås Stadsteater samt ett antal fria grupper.
Totalt har Dan skrivit omkring tjugo pjäser, både för vuxna och barn. Även debutromanen Via Dolorosa är ursprungligen en pjäs som hade premiär 2014 på Teater Insite i Malmö. Pjäsen mottogs mycket väl av publiken och blev faktiskt Teater Insites största publiksuccé någonsin. Författaren tror att det som lockade publiken är själva deckarformen på historien.
- Jag fick väldigt mycket beröm för historien av branschfolk som var och tittade. Och när pjäsen lagts ner så kände jag att jag ville nå flera människor med den här storyn. Då bestämde jag mig för att bearbeta manuset till en roman, säger Dan Kandell.
Tillsammans med förlaget har han jobbat på att omvandla ett teatermanus till en helt annan form som romanen är.
- Romanen har på ett sätt ett rikare spektrum av grepp. Här kan personernas tankar redovisas, minnen associationer. Flera personer har tillkommit i romanen som inte finns med i pjäsen. På något sätt har också storyn blivit mera drastisk, kanske till och med lite brutalare.