Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Anne Grönlund. Foto: Lena Lee

Jag heter Anne Grönlund, är 61 år gammal och bor i Umeå.

Länge fick jag utlopp för min skrivlust i yrket. Jag visste redan i gymnasiet att jag ville bli journalist och det visade sig vara det perfekta yrket för mig. Mest av allt gillade jag att skriva längre reportage och när jag efter många år sökte till forskarutbildningen var det för att lära mig mer och kunna ta mig an större jobb som reportageböcker.

Istället blev jag kvar inom forskningen och är idag professor i sociologi. Ett givande yrke, men jag har saknat skrivandet och när jag började på min debutbok var det som att återförenas med en ungdomsförälskelse – så roligt och lustfyllt!

Min första bok blev en biografisk berättelse i romanform; en berättelse jag burit inom mig länge och som kändes viktig att skriva. Och tajmingen var perfekt. Jag står inför en ny livsfas där karriären går på styrfart och yngsta barnet lämnar boet; nu kan jag äntligen ge plats åt skrivandet och idéer till nästa projekt har så smått börjar gro.

Syster min syster

Syster min syster

Samtalet från polisen klyver Maries liv i ett före och ett efter. Hennes systers väska har hittats nere vid älven, med tomma tablettbrukar inuti. Marie står ensam kvar, full av frågor. Läs mer »
Lena Berglin. Foto: Lennarth Sundberg

Till vardags är jag molekylärbiolog och arbetar inom forskningsbranschen. På fritiden skriver jag böcker. Som barn skrev jag mycket, men sen glömde jag bort skrivandet och började ägna mig åt det som jag då tänkte var livet. Utbildade mig och arbetade inom ekonomi och kom på att nej, det här ville jag ju inte göra, så då sadlade jag om till en naturvetenskaplig bana som så småningom ledde mig till Karolinska institutet. Under de här snirkliga åren av olika karriärer har jag också haft ett familjeliv och fått tre söner. 

När jag var runt fyrtio fick min mamma alzheimer och jag genomgick en separation. Jag behövde en ventil, så jag tog upp mitt barndomsintresse igen och upptäckte att skrivandet var mer nödvändigt än någonsin. Jag anmälde mig till en kurs i att skriva kriminalroman och thriller, och sen var jag definitivt fast. 

Att skriva spänning är det roligaste som finns, men det är också utmanande. Man behöver dyka ner i det mänskliga psyket. Känna av den smärta man skriver om.  

Kickoff

Kickoff

"Det är suggestivt, trovärdigt och ett gediget romanbygge med hög närvaro i scenerna. (...) en psykologisk thriller som drar människors handlande till sin spets."
Emil Frej Svensson, Bibliotekstjänst, BTJ-häftet nr1, 2024

 

"Verkligheten är skev. Vi ser fragment av den och tror att vi förstår allt. Läs mer »

Åsa Järvholm.

Det började med frustration. 

Mitt andra tvillingpar var nyfödda och hela min tillvaro kretsade kring att mata, byta, söva, mata, byta, söva – på repeat, dygnet runt. Det var såklart mysigt också men frustrationen började sakta smyga sig på. Jag var tvungen att hitta tid för mig, bara lite grann, annars skulle jag gå under. Så plötsligt hände det. Efter några månader och milvis av barnvagnspromenader uppstod ett mönster. I exakt tjugo minuter varje eftermiddag sov båda bebisarna samtidigt i vagnen. Det var ett mirakel och min tid var kommen. Jag hade kunnat vila, tröstäta eller göra knipövningar, men det fanns ett behov som var större än alla andra – jag ville skriva. Och som jag skrev. Berättelsen blev mina fantasiers lekplats och mitt andningshål. De där tjugo minuterna blev heliga och så fruktansvärt effektiva att det bara efter några veckor hade blivit en hel kapitelbok. Rävnässlan skrevs av lust under en tid av total utmattning.

Det började med frustration och slutade med en bok.

Rävnässlan

Rävnässlan

Siven är 8 år och rädd för nästan allt. Han är rädd för tonåringar, vatten i näsan och djur med smala svansar. Han är också rädd för att få skäll av vuxna och för att säga världens svåraste ord förlåt. På samma grusväg som Siven, bor farmor och kompisen Lovis. En dag är farmor mer förvirrad än vanligt. Läs mer »

Annika Girod. Fotograf: Annika Girod Sundqvist.

Jag är 40 år och har precis släppt min första barnbok! Till vardags jobbar jag med marknadsföring men på kvällarna låter jag min fantasi få fritt spelrum! Läsning har alltid varit en passion för mig och jag älskar att resa till andra världar. Jag glömmer aldrig den första gången jag läste Anne på Grönkulla och Harry Potter och verkligen kände att jag kunde leva mig in i deras magiska universum. 

Jag är halvfransyska och har växt upp med två språk och två kulturer, något som har format mig som individ och författare. Eftersom jag själv älskar att läsa barn- och ungdomsböcker kändes det självklart att debutera med just en barnbok! Genom mina berättelser vill jag öppna dörrar till nya världar och låta läsarna upptäcka den fantastiska resa som böcker kan erbjuda.

Jag hoppas att jag med mitt författarskap kan inspirera barn och ungdomar till läslust. För läsning ger dig superkrafter! Du blir starkare, smartare och lever längre!

B.O.O.K.S

B.O.O.K.S

Mitt namn är Billie och jag är en SUPERHJÄLTE. Men jag är inte den vanliga sortens superhjälte som räddar världen från undergång med hjälp av mitt magiska spindelnät eller exceptionella styrka.

Nej, jag hjälper de som ingen bryr sig om i dagens digitala era. Läs mer »

Daniel Jaktlund. Fotograf: Peter Wärmare.

Skrivande har varit en del av mitt liv sedan 90-talet. De senaste åren har det blivit allt viktigare och det har blivit tydligt för mig vad jag vill berätta. För två år sedan insåg jag att det jag gick och tänkte på och höll på att läsa in mig på var den berättelse jag ville debutera med som författare. Titeln är Biopappan och ges ut på Visto förlag. 

Ett av mina huvudämnen är identitetssökande och speciellt bland barn och unga. Jag är också intresserad av sådant vi har svårt för att prata om och vad det kan leda till men också vardagsmirakel där människor reser sig och går styrkta vidare i livet. 

Biopappan

Biopappan

Det kommer och går att jag fantiserar om vem du är. När det kommer är det intensivt i flera dagar för att sedan trilla längre bak i huvudet och bli som nån sorts olöst gåta. I de här perioderna kan jag fastna framför spegeln. Det är som att jag söker dialog med den andra halvan hos mig själv, den som jag inte känner. Läs mer »

Sandra Johansson.

Det var en frostig lördagsmorgon när jag klev in i en ishall för första gången. Denna morgon gick jag hand i hand in med min dotter. Hon ville testa på ishockey! Hockeyskolan skulle dra igång och hallen var full av förväntansfulla barn, jag hade skridskorna över axlarna och bar den lånade utrustningen i en höpåse. Efter första träningen var hon fast.

När jag skulle motivera dottern till att läsa letade jag efter böcker om tjejer som spelar hockey, men besvikelsen blev stor, några enstaka modiga tjejer spelar hockey, några åker konståkning och några slutar. 

Så föddes idén om Hockeytjejerna – mysteriet med hockeyklubban. Den skrevs till dottern och blev min debutbok.  

Jag heter Sandra Johansson och bor i Brunskog, Arvika, är född och uppvuxen i Eda innan jag träffade min sambo och flyttade till bondgården vi bor och jobbar på. Min uppväxt har gått i hästens tecken och min lediga tid spenderades med hästarna. Så efter att ha besökt de flesta ridhus i Värmland vill jag nu se varenda ishall!  

Hockeytjejerna : mysteriet med hockeyklubban

Hockeytjejerna : mysteriet med hockeyklubban

Flora går bort mot låneförrådet och ställer backen med utrustning innanför dörren, hon kikar snabbt in men ser inte Mias klubba. När hon vänder sig om ser hon en stor skugga komma emot henne.

Det blir plötsligt iskallt och glödlampan flimrar till. Flora andas häftigt och kväver ett skrik. Hastigt springer hon ut och smäller igen dörren. Läs mer »