Camilla Läckberg investerar och skriver ny Pelle Svanslös-bok

Camilla Läckberg har köpt rättigheterna till Pelle Svanslös och kommer att skriva nya berättelser med den omtyckta sagofiguren som Gösta Knutsson skapade på 1930-talet. Pressbild: DAVID THUNGAMMAR.

Författaren Camilla Läckberg har köpt rättigheterna till den älskade barnboksklassikern och skriver redan på en ny Pelle Svanslös-bok.

– Vi är många som älskar Pelle. När jag fick frågan om att utveckla hans universum med nya berättelser och karaktärer svarade jag ja på studs, säger hon till TT.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

I sommar ska deckardrottningen ”parallellskriva” en ny Fjällbackadeckare för vuxna och skriva en Pelle Svanslös-bok. Hon har nämligen precis köpt in sig som delägare i bolaget Sagogränd där rättigheterna till varumärket Pelle Svanslös ligger samlade.

Men Pelle Svanslös kommer inte att hamna i Fjällbacka.

– Han kanske får göra någon liten utflykt till Stockholm eller någon annan ort i en bok ”down the road”. Men Pelles värld är i Uppsala. Det är där han hör hemma, säger Camilla Läckberg.

Camilla Läckberg berättar att hon läste och älskade Pelle Svanslös redan som barn. Sedan har hon läst berättelserna om honom för sina egna fyra barn.

– Utmaningen blir att behålla kärnan och allt som Pelle står för och samtidigt låta honom bli en karaktär som fungerar i dag. Maja Gräddnos kommer nog bli tuffare eftersom brudar inte bara är side-kicks i dag.

Men, lägger hon till, mycket av grundstämningen i Pelle Svanslös-berättelserna kommer att finns kvar.

– Egenskaper som snällhet och att våga stå upp emot ”bullies” är minst lika viktiga i dag.

”Kan bli blandade reaktioner”

Gösta Knutsson skrev den första av totalt tretton Pelle Svanslös-böcker redan 1939. Den snälla katten har sedan synts på teatern och operan. Det har gjorts flera filmer och många minns nog Björn Kjellmans tolkning i SVT:s julkalender.

Att skriva nya böcker om en så älskad figur kan vara omstritt.

– Det kan nog bli blandade reaktioner, åtminstone initialt. Men jag tror det lägger sig när kritikerna ser att jag är trogen Gösta Knutssons berättelser.

Nyligen besökte Camilla Läckberg Uppsala, där hon ”flanerade runt” för att få inspiration.

– Det finns en enorm stolthet över Pelle Svanslös i Uppsala. Den ska vi värna om.

En katt med flera liv

Det brukar sägas att en katt har nio liv. När Pelle Svanslös nya liv börjar handlar det dock inte bara om böcker. Camilla Läckberg kommer tillsammans med Parks and Resorts och förlaget Bonnier Carlsen ägna sig åt att utveckla ett koncept som även rymmer digitala lanseringar, spel och annat.

– Det känns väldigt spännande att vara med och utveckla en karaktär på flera plattformar. Det är ju så barn tar del av litterära figurer i dag.

Text: MATS ALMEGÅRD/TT

Pelle Svanslös

Gösta Knutsson (1908–1973) introducerade i ”Pelle Svanslös på äventyr” (1939) sina framgångsrika berättelser om den snälle och aningslöse Pelle, flickvännen Maja Gräddnos och den elaka katten Måns som tillsammans med sina kumpaner Bill och Bull gör livet surt för Pelle. Totalt blev det tretton böcker om Pelle Svanslös.

Julkalendern om Pelle Svanslös från 1997 är en av de mest älskade genom tiderna.

Rättigheterna till Pelle Svanslös ligger samlade i bolaget Sagogränd genom ett avtal med Gösta Knutssons bortgångna änka Erna Knutsson. Sagogränd är i sin tur ett helägt dotterbolag till No Tail AB som ägs av Mattias Banker, Camilla Läckberg, Christer Fogelmarck och Parks and Resorts.

Boktuggs fotnot: Intäkterna i Sagogränd enligt det senaste officiella bokslutet (2023-04) ligger på 828 (967) tkr med ett rörelseresultat på 299 (0) tkr. No Tail AB redovisade i sitt bokslut för samma period en omsättning på 30 tkr och ett rörelseresultat på -4 tkr.

Nyligen släpptes en ny utgåva av Pelle Svanslös åker båt skriven av Åsa Rönn och Michael Rönn med illustrationer av Lovisa Lesse på Bonnier Carlsen. Författarparet fick 2014 i uppdrag av Bonniers att skriva en serie nya Pelle Svanslös-böcker.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.