Ebokläsarens klimatavtryck: 36 pocketböcker

🌳 Klimatavtryck. Berners-Lee, författare till boken The Carbon Footprint of Everything menar att klimatavtrycket för en eboksläsare (plattan) är ca 80 pounds (vi vågar oss inte på att räkna om det till svenska måttet gCO2e).
– Det innebär att jag måste läsa motsvarande cirka 36 små pocketböcker på den innan det går jämnt upp, säger Mike Berners-Lee, professor i hållbarhet på Lancaster Environment Centre i Storbritannien, till NPR.
Kobo har tidigare konstaterat att läsplattor har flera år längre livslängd än exempelvis mobiltelefoner. För storläsare minskar alltså klimatavtrycket om man väljer eböcker före pappersböcker. För den som bara läser någon enstaka bok per år är det bättre att använda mobilen (som man ju redan äger) eller välja papper – framför allt om man föredrar det.
Sen ska man komma ihåg att böcker trots allt ger ett väldigt lågt klimatavtryck jämfört med mycket annat – även om 32 miljoner träd årligen fälls i USA för att bli papper till böcker.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.