Ebokläsarens klimatavtryck: 36 pocketböcker

🌳 Klimatavtryck. Berners-Lee, författare till boken The Carbon Footprint of Everything menar att klimatavtrycket för en eboksläsare (plattan) är ca 80 pounds (vi vågar oss inte på att räkna om det till svenska måttet gCO2e).
– Det innebär att jag måste läsa motsvarande cirka 36 små pocketböcker på den innan det går jämnt upp, säger Mike Berners-Lee, professor i hållbarhet på Lancaster Environment Centre i Storbritannien, till NPR.
Kobo har tidigare konstaterat att läsplattor har flera år längre livslängd än exempelvis mobiltelefoner. För storläsare minskar alltså klimatavtrycket om man väljer eböcker före pappersböcker. För den som bara läser någon enstaka bok per år är det bättre att använda mobilen (som man ju redan äger) eller välja papper – framför allt om man föredrar det.
Sen ska man komma ihåg att böcker trots allt ger ett väldigt lågt klimatavtryck jämfört med mycket annat – även om 32 miljoner träd årligen fälls i USA för att bli papper till böcker.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.