Navalnyjs självbiografi ges ut på svenska – och globalt i oktober 2024

Den döde ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs självbiografi ges ut över hela världen 22 oktober – även på svenska. Foto: JAVAD PARSA

Aleksej Navalnyjs självbiografi ges ut på svenska i höst – samtidigt som boken kommer ut över hela världen.

Det är Albert Bonniers förlag som översätter den avlidne ryske oppositionspolitikerns självbiografi ”Patriot”. Navalnyj började skriva boken kort efter att han förgiftats 2020. Det är berättelsen om hans liv från ungdomen och framåt.

Enligt förlaget innehåller boken ”aldrig tidigare avslöjad korrespondens från fängelset”. Aleksej Navalnyj beskriver bland annat de många mordförsök som han och de människor som stod honom nära utsattes för – och kampen mot den ryska regimen.

”Den här boken visar på Aleksejs livsgärning, hans outtröttliga engagemang i kampen mot diktaturen – en kamp han gav allt för, inklusive sitt liv”, säger Navalnyjs änka, Julija Navalnaja i ett pressmeddelande.

Boken publiceras den 22 oktober.

”Det är hela historien om hans liv: hans ungdom, hans aktivism, hans äktenskap och familj, och hans engagemang för den ryska demokratins och frihetens sak inför en världssupermakt som är fast besluten att tysta honom”, skriver det amerikanska förlaget Knopf.

Änkan Julia Navalnaja bekräftar att memoarerna ska släppas på mer än tio språk, däribland ryska.

– Det här är inte alls så jag föreställt mig att Aleksej skulle skriva sin biografi. Jag trodde att vi skulle vara i 80-årsåldern och att han skulle sitta vid sin dator vid ett öppet fönster och skriva, säger hon.

Boktuggs fotnot: På svenska finns tidigare boken Putins värsta fiende : Aleksej Navalnyj och hans anhängare av Kalle Kniivilä.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.