Mahsa Aminis död fick Marjane Satrapi att börja teckna igen

Marjane Satrapi i Oslo i höstas då iranska Narges Mohammadi fick Nobels fredspris. Arkivbild: FREDRIK VARFJELL/NTB/TT.

Ilskan över iranska Mahsa Zihna Aminis död har fått Marjane Satrapi att börja teckna serier igen efter nästan ett kvarts sekel.

24 år har gått sedan Satrapi släppte sin storsäljande och självbiografiska seriebok ”Persepolis” om att växa upp som ung kvinna under och efter den islamistiska revolutionen i Iran.

Sedan dess har Satrapi blivit framgångsrik filmregissör, men historien om Mahsa Zhina Amini krävdes att bli berättad i serieform, förklarar hon i en intervju med The Guardian. ”Woman, life, freedom” heter den nu färdiga boken som hon gjort tillsammans med 16 andra iranska serietecknare och i samarbete med iranska forskare.

Tillsammans berättar de historien om Mahsa Zhina Amini, 22 år, som greps av moralpolisen för att inte ha täckt sitt hår ordentligt. Hennes död ledde till en våg av protester i Iran.

– Jag tycker att det är den första feministiska revolutionen…och den stöds av män, säger Satrapi till tidningen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL