Johan Esk skrev Kalla-boken – blir årets sportjournalist 2023

Dagens Nyheters krönikör Johan Esk fick utmärkelsen ”Årets sportjournalist” av Svenska sportjournalistförbundet. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT.

Han skrev två uppmärksammade idrottsböcker parallellt med arbetet på DN. Nu prisas Johan Esk som årets sportjournalist – efter ett intensivt och annorlunda jobbår.
– Jag blev otroligt glad och omtumlad, säger han.

”För den kunskapsgrundade krönikan, den alltid noga valda vinkeln med idrottens bredd som hemmaplan, kryddat med en vilja till fördjupning i såväl reportage- som bokform.”

Så lyder Svenska sportjournalistförbundets motivering till varför Johan Esk är årets sportjournalist. Hur pristagaren själv känner kring att få priset?

– Jag trodde inte att jag skulle kunna bli så glad för något pris och jag hade verkligen inte tänkt att jag skulle kunna få det heller, säger Esk.

– Eftersom jag själv väldigt sällan är särskilt nöjd med något jag gör var det väldigt roligt att få uppskattning och att andra uppenbarligen tycker att något som jag gör är bra, fortsätter han.

”Märkligt år”

För Esk har det varit ett annorlunda och väldigt intensivt år. Förutom det vanliga arbetet på DN har han dessutom skrivit två böcker: Inkilad : om dolda övergrepp i idrottens skugga och Skam den som ger sig : en självbiografi. Den första boken var den förre ishockeyspelaren Erik Granqvists vittnesmål om dolda övergrepp i idrottens skugga. Den andra var Charlotte Kallas självbiografi om en lång och framgångsrik karriär.

– Det var ett väldigt märkligt år. Jag har genom åren fått en del erbjudanden om att skriva en bok men aldrig velat det. Jag har tyckt att jag har haft tillräckligt att göra på DN, säger Esk.

Sedan dök två möjligheter upp som han inte kunde säga nej till – och nu är alltså Esk författare till två böcker. En annorlunda upplevelse jämfört med att skriva texter för en tidning.

– Skriver jag en krönika eller ett reportage är det ofta, i mitt fall, 75 procent av jobbet som är klart när jag har gjort grundtexten. När grundtexten var klar i böckerna var max hälften av jobbet gjort. Så det var mycket mer efterarbete med en bok.

Till OS med blandade känslor

Vad har du för journalistisk förhoppning inför nästa år?
– Att få uppleva sommar-OS i Paris utan elände. Med tanke på det som hände när två svenska supportrar sköts ihjäl i Bryssel bara för att de var svenskar, när idrott och politik blev dödligt våld. Det kommer säkert vara med blandade känslor som man åker till Paris.

John Esk betonar att det inte finns något roligare än att bevaka ett sommar-OS.

– Så min förhoppning inför nästa år är att det ska bli den otroligt fantastiska idrottsfest som ett sommar-OS kan vara.

Text: KARL SUNDSTRÖM/TT

Fakta: Fem senaste vinnarna

2023: Johan Esk, DN.

2022: Patrik Brenning, Aftonbladet.

2021: Joel Segerdahl, Discovery.

2020: Anders Bengtsson och Johan Orrenius, Offside.

2019: Linda Hedenljung, Östersunds-Posten.

Pristagaren utses av en jury från Svenska sportjournalistförbundet.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.