Författaren Cormac McCarthy är död

Cormac McCarthy blev 89 år gammal. Foto: Evan Agostini/AP.

Den prisbelönte amerikanske författaren Cormac McCarthy är död, rapporterar The Washington Post.Han är mest känd för sina moderna västernskildringar, däribland romanen ”No country for old men” som senare gjorde succé på filmduken.

Cormac McCarthy föddes den 20 juli 1933 i Providence i den amerikanska delstaten Rhode Island, men växte främst upp i Tennessee.

Han fick sitt genombrott på 90-talet med ”Gränstrilogin” och har betraktats som en av USA:s största samtida författare.

I sitt författarskap har McCarthy bland annat utmärkt sig genom explicita våldsskildringar och många av hans romaner är våldsamma berättelser som handlar om vilda västern och postapokalyptiska världar. Mest känd är han för sina moderna västernskildringar i romaner som No country for old men och Blodets meridian.

Så sent som i höstas utkom McCarthy med två romaner – Passageraren och Stella Maris (på svenska utgivna i tryckt form som en samlingsvolym, Passageraren ; Stella Maris) – inom loppet av en månad. Romanerna var författarens första sedan den postapokalyptiska Vägen utkom 2006, som han belönades med Pulitzerpriset för.

Flera av hans romaner har också blivit framgångsrika filmer, bland annat har ”Vägen” och ”No country for old men” filmatiserats. I våras kom beskedet att även ”Blodets meridian”, en mörk och våldsam historia av många ansedd som McCarthys bästa roman, skulle få liv på filmduken.

Cormac McCarthy, som ofta har nämnts i Nobelprissammanhang, blev 89 år gammal. Enligt hans förlag dog han av naturliga orsaker i sitt hem i Santa Fe i delstaten New Mexico i USA.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL