Roman av Elizabeth Gilbert om 30-talets Ryssland dras tillbaka

Elizabeth Gilbert vid biopremiären för "Lyckan, kärleken och meningen med livet" 2010. Arkivbild: Paul Jeffers/AP/TT.

Den amerikanska författaren Elizabeth Gilbert drar tillbaka utgivningen av sin kommande roman ”The snow forest”, efter kritik mot att den utspelar sig i Ryssland.

Mer specifikt handlar romanen om hur en familj i 1930-talets Ryssland, då en del av Sovjetunionen, försöker stå emot den totalitära regimen.

Elizabeth Gilbert berättade om sin kommande roman i förra veckan. Den skulle ha publicerats tidigt nästa år, men det skjuts nu upp på obestämd tid.

I en video på Instagram säger Gilbert att hon fått en ”enorm mängd” reaktioner från ukrainska läsare som är ”arga, ledsna och besvikna” över att hon släpper en bok som ”oavsett handlingen” utspelar sig i Ryssland.

Boken har också överösts med negativa användarrecensioner på internet, trots att den inte släppts än.

– Jag vill inte skada en grupp människor som har utsatts för och fortsätter att utsättas för ett ohyggligt, extremt lidande, säger Gilbert.

Gilbert är främst känd för memoaren Lyckan, kärleken och meningen med livet, som blev till Hollywoodfilm med Julia Roberts i huvudrollen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL