Visuella kreatörer oroliga för AI enligt ny undersökning

Josefine Engström, ordförande. Foto: Anneli Nygårds. AI the Art –bot. Illustration: Elin Molander.

AI kommer att göra det svårare att ta betalt för sitt arbete och försämra upphovsrätten, menar svenska visuella kreatörer. Fler svarar att de upplever AI som ett hot, än en möjlighet. Om de fått betalt för de bilder som används för att träna AI-modeller hade de varit mer positiva.

– Det är en klart övervägande dyster bild som visuella kreatörer målar upp när de får tycka till om hur AI kan komma att påverka deras yrke, säger Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare.

På en kort tid har AI förändrat marknaden för kreativt skapande. Svenska Tecknare, en facklig förening för illustratörer, grafiska formgivare och andra visuella kreatörer har sammanställt svar från en enkätundersökning gjord bland visuella kreatörer under mars 2023.

Bland de 370 yrkesutövande som svarade på undersökningen uppger mer än hälften att utvecklingen inom AI kommer att påverka yrkesrollen mer eller mindre negativt.

  • 60 procent anser att AI utvecklingen kommer att påverka möjligheten att ta betalt inom yrket negativt.
  • 64 procent tror att statusen inom yrkeskåren kommer att försämras. En majoritet tror även att upphovsrätten kommer att bli lidande och att det kommer bli svårare att behålla och få arbete inom sitt yrke.
  • Fler svarar att de upplever AI som ett hot, än en möjlighet.

Närmare 90 procent uppger att deras verk finns att hitta genom sökmotorer på nätet. Bilder på nätet är också en viktig källa till hur AI-verktygen tränats upp.

Över 70 procent av de som svarade på undersökningen säger att de är negativa till att AI-verktyg tränas upp med hjälp av deras bilder utan deras medgivande. Men fler ställer sig positiva till det om de skulle få betalt för att deras bilder används.

– Betydligt fler är positiva till att deras bilder används om de själva gett sitt godkännande och får betalt. Här tror vi att en del av lösningen på de etiska utmaningarna med AI kan finnas, säger Josefine Engström.

Kreatörer vill lära sig mer om AI

Svenka Tecknare påpekar att samtidigt som många upplever AI som ett hot är det också en hel del som ser möjligheter med den nya tekniken. ”Att ha AI-motorer i program gör mitt jobb som animatör lättare”, ”Jag ser fördelar med att använda AI som skissverktyg” och ”En fördel kan vara att det är möjligt att snabbt generera verk baserade på mitt eget manér” är åsikter som uttrycks bland frisvaren i undersökningen.

Enkätundersökningen visar även att visuella kreatörer upplever att AI är här för att stanna och att många vill lära sig mer om hur man använder verktygen. De flesta tror att AI kommer att göra så att de behöver anpassa sitt arbete i framtiden.

– Ny teknik upplevs ofta som hot, innan man har kunskap om eller har reglerat tekniken. Med det sagt har AI förmågor utöver alla tidigare tekniska lösningar. Det positiva är ändå att vi ser ett ökat intresse för bildskapande och att det sätter ljuset på upphovsrätten som vi behöver stärkas så att vi kan få nya förmågor att våga satsa på ett yrke som visuell kreatör, säger Josefine Engström.

Om undersökningen

Svenska Tecknare genomförde en enkätundersökning om hur AI påverkar yrkesverksamma visuella kreatörer. Undersökningen fanns tillgänglig under två veckor i februari – mars 2023 på Svenska Tecknares webbplats och marknadsfördes i sociala medier. 371 yrkesverksamma visuella kreatörer svarade på enkäten. Bland dem angav 58 procent att de arbetade som illustratör och 38 procent som grafisk formgivare. Majoriteten var mellan 31 och 50 år och 50 procent var medlemmar i Svenska Tecknare.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,