Bokhandlare spår sämre tider 2023

Är bokköp något vi drar in på när vi får mindre pengar att röra oss med? "Till skillnad från mat kan man leva utan böcker, även om det blir ett tråkigt liv", säger Anders Billing, vd Ugglan Bokhandel. Arkivbild: Helena Landstedt/TT.

Bokförsäljningen i Sverige har de senaste två året pekat rakt uppåt. Men julhandeln 2022 visade på ett försäljningstapp jämfört med i fjol. Flera bokhandlare tror att guldåren är över och spår nu en fortsatt minskning.

Julen 2021 var en fest för Sveriges bokhandlar, inte minst för Ugglan Bokhandel som har 80 butiker från Kiruna i norr till Ystad i söder. Men julen 2022 var en dystrare tillställning. Viktigt att ha i åtanke, påpekar Ugglans vd Anders Billing, är dock att december 2021 var något av ett unikum. En jämförelse kan därför vara missvisande.

– Tyvärr lyckades vi inte leva upp till förra årets fantastiska siffror, säger han.

Ugglan gjorde i december 2022 ett försäljningstapp på 6,5 procent jämfört med rekordåret 2021, vilket Anders Billing tror beror på att de positiva effekterna som pandemin hade för Sveriges bokhandlare nu har klingat av och försvunnit.

– Men tittar man på helåret 2022 var inte tappet lika stort som det var i december, och det finns förstås enskilda bokhandlar som lyckades riktigt bra, säger han.

Klarar en lågkonjunktur

Anders Billing tror alltså inte att det är svenskarnas försämrade privatekonomi som orsakade tappet. Effekterna av inflationen, de stigande räntorna och energikrisen ligger fortfarande en bit längre fram på vägen, om det nu ens blir några effekter.

– Bokhandeln har aldrig legat högst upp när det har varit högkonjunktur, men den har heller aldrig legat längst ned när det har varit lågkonjunktur. Men visst, till skillnad från mat kan man leva utan böcker, även om det blir ett tråkigt liv. Dessutom är vi förstås beroende av hur det går för modeindustrin och andra branscher som drar folk till gallerior och centrum där vår butiker ligger. Så det är lite bekymmersamt, säger han.

Bokusgruppen, där bland annat Akademibokhandeln med 100 butiker ingår, vill inte kommentera den senaste julhandeln förrän de släpper sin rapport för det fjärde kvartalet 2022. Susanna Gyllenbåga, som är pressansvarig, säger dock att man under året som helhet har sett en återgång för försäljningen både på nätet och i butik.

Vad gäller framtiden hänvisar Susanna Gyllenbåga till Bokusgruppens rapport för det tredje kvartalet, där man kan läsa att oroligheter i omvärlden såväl som det stigande ränteläget och den fortsatt höga inflationen hemma i Sverige riskerar att slå hårt mot deras kunder, och att det i sin tur kan påverka omsättningen negativ.

Håller i sina pengar

I skuggan av kedjorna och Adlibris finns också mindre, fristående bokhandlar i stil med barnbokhandeln Läslusen i Uppsala. Ägaren Eija Lietoff berättar att även för Läslusen försäljning pekade nedåt julen 2022 jämfört med året innan.

– Julruschen i butiken uteblev. Det gjorde den även under pandemin men då vägdes det upp av ökad onlineförsäljning. Nu minskade även den. Jag har en känsla av att folk köpte julklappar redan under hösten, ifall det skulle bli ännu sämre tider, säger hon.

Eija Lietoff tror liksom Anders Billing att det är för tidigt att säga om man nu har gått tillbaka till det normala post pandemin eller om den minskade bokförsäljningen är början på en trend. Ser hon till sig själv lutar det dock åt det senare svaret.

– Jag är ju själv en kund och man håller hårdare i pengarna nu, säger hon.

Kostnaderna ökar

En bokhandel som sticker ut är Science fiction bokhandeln med butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. I december 2022 ökade bokhandeln sin försäljning med hela 13 procent jämfört med samma månad 2021. Året som gick var överlag ett rekordår.

– Vi säljer böcker stadigt, men under julhandeln är det ett annat köpmönster. Vi säljer då mycket kort-, bräd- och rollspel, säger Maths Claesson, vd och marknadschef.

Men det finns orosmoln på horisonten. Bokhandeln säljer mycket engelskspråkig litteratur och är beroende av import från huvudsakligen USA. Frakt- och importkostnaderna ökar stadigt. Samtidigt höjer förlag och grossister priserna.

– Allt vi kan göra är att höja våra, säger Maths Claesson.

Text: Viktor Andersson/TT

Bokförsäljningen ökade under pandemin

Mellan åren 2019 och 2020 ökade den sammanlagda bokförsäljningen med 8,7 procent, vilket presenterades som något av ett rekord.

Trenden höll i sig och bokförsäljningen ökade 2021 från en rekordnivå till en annan. Totalt steg den med 6,3 procent jämfört med 2020.

Den ökade försäljningen tros paradoxalt nog ha varit en följd av pandemin, men den positiva effekten såg under 2022 ut att klinga av.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.