Så ersätts författaren när en ljudbok lyssnas om flera gånger

Kaningosedjur eller kaninsagor - vad är mest effektivt för att få ett barn att somna? Foto: iStock.

Igår presenterade Storytel en annorlunda topplista – de mest omlyssnade böckerna 2022. Men får författaren betalt varje gång en bok lyssnas om? Även om det är 30 gånger på en månad?

Igår kom det lyssningstopplistor från Nextory och även topplistor från Storytel för 2022. Hos de sistnämnda fanns även en lista med de böcker som hade lyssnats om flest gånger. Den dominerades av barnböcker och framför allt sömnsagor i stil som Carl-Johan Forssén Ehrlins Kaninen som så gärna ville somna som blev årets mest repeterade ljudbok.

Men vän av ordning frågar sig givetvis – får författaren betalt för varje lyssning när ett barn lyssnar på samma saga varje kväll vid läggdags?

Vi lät frågan gå vidare till Storytel.

– Det korta svaret är att ersättning utgår för varje ny lyssning av en bok, säger Therese Lindström, PR Manager för Storytel Sverige.

Så vad innebär då ”ny lyssning”? Jo, Storytel ersätter för all lyssning.

När du har lyssnat klart på en bok ersätter Storytel förlaget (och i slutändan författaren) för hela boken, och lyssningen på den boken nollställs. När du börjar om med boken börjar ersättningen för den på nytt. Lyssnar du då på halva boken ersätter Storytel för det. Lyssnar du på hela igen ersätter Storytel för hela boken på nytt, det räknas som en ny lyssning. Om du däremot spolar tillbaka en bit i boken och lyssnar på samma bit om och om igen (vilket kanske sker ifall man somnar ifrån en spännande deckare och syftet inte var att somna) ersätts det partiet endast en gång, men om du sedan lyssnar klart på boken och väljer att börja med den på nytt börjar också ersättningen på nytt.

Med andra ord: om ett barn lyssnar på samma sömnsaga varje kväll från början till slut så får förlaget royalty för varje sådan lyssning. 30 stycken på en månad á 30 minuter är 15 timmar vilket kan ge drygt 30 kronor.

Sömnsagor kan vara en lönsam nisch. Men konkurrensen är hårdare idag då flera förlag gett ut egna varianter. Och kanske barnet ändå tröttnar efter ett tag. Eller föräldern. Men samtidigt föds en ny målgrupp varje dag, precis som för andra barnböcker som överlevt i generationer.

Sen finns det sömnsagor och liknande titlar för vuxna. På topplistan över de mest omlyssnade fanns för övrigt tre sådana riktade till vuxna. När vi tittar på listan så tvivlar vi på att IJustWantToBeCool-boken används i syftet att somna …

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Årets tio mest omlyssnade titlar på Storytel 2022*

  1. Kaninen som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, uppläst av Lars “Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh, Ehrlin Publishing
  2. Elefanten som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, uppläst av Lars “Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh, Ehrlin Publishing
  3. En annorlunda vaggvisa: Kaninen som så gärna ville somna, Carl-Johan Forssén Ehrlin, Jacob Hallberg, Odessa Koppfeldt, uppläst av Odessa Koppfeldt, Ehrlin Publishing
  4. Rymdens parkeringsvakter, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Kids
  5. Musse & Helium: Kärlekens vind – En godnattsaga, Camilla Brinck, uppläst av författaren, Bonnier Audio
  6. Sune – Tågsemestern, Anders Jacobsson och Sören Olsson, uppläst av Anders Jacobsson, Barnbolaget
  7. Traktorn som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, uppläst av Lars “Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh, Ehrlin Publishing
  8. Somna snabbt – Meditation för djup sömn, Camilla Gyllensvan, uppläst av författaren, Mindboozt Publications
  9. Lätt att somna – Nu med sköna toner, Anders Fogelberg, uppläst av författaren, Periskop
  10. Sov gott – Avslappning för djup sömn, Camilla Gyllensvan, uppläst av författaren, Mindboozt Publications
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.